300 nieuwe raketsilo’s: droomt China ervan om ’s werelds grootste kernmacht te worden?

De wereld was al niet erg enthousiast over het feit dat de Chinezen meer dan 200 nieuwe nucleaire silo’s aan het bouwen waren, maar nu blijkt het geschatte aantal nog aan de lage kant te zijn ook. Volgens recente satellietbeelden zijn het er minstens 300. Dit is genoeg om het geschatte aantal kernkoppen in het Rijk van het Midden te verviervoudigen. Het verschaft China ook het potentieel op om meer vernietigende salvo’s af te vuren dan Rusland of de VS.

Afgelopen zomer bleek tot tweemaal toe uit satellietwaarnemingen dat de Volksrepubliek China was begonnen met de bouw van wat volgens alle deskundigen silo’s voor intercontinentale raketten zijn. Afgelopen juni werden sporen van 119 silo’s ontdekt in de provincie Gansu. Een paar weken later bevonden zich zo’n 110 silo’s in de woestijn van Xinjiang.

Ditmaal is het totale aantal nieuwe opgravingen verhoogd tot 300, volgens de Federation of American Scientists, een non-profit denktank die is opgericht door de ontwikkelaars van de eerste atoombom. En de deskundigen zijn er duidelijk over: dit zijn opnieuw locaties die ontworpen zijn om intercontinentale ballistische raketten of langeafstandswapens die kernkoppen kunnen bevatten, te herbergen.

Vermogen vermenigvuldigd in recordtijd

Voor Matt Korda en Hans Kristensen, die de ontdekking deden, is dit het ultieme bewijs dat het land zijn nucleaire strategie heeft gewijzigd: “Voor China is dit een ongekende nucleaire opbouw. Opmerkelijk is natuurlijk de omvang en de snelheid van deze operatie, waarbij wat de Chinezen eerder hebben gedaan op het gebied van raketsilo’s in het niet valt. Op basis van de kenmerken die we op de nieuwe satellietbeelden kunnen bekijken, zijn we er steeds meer van overtuigd dat de faciliteiten inderdaad raketsilo’s en ondersteunende faciliteiten in aanbouw zijn.”

Voorheen werd het nucleaire arsenaal van China geschat op 200 tot 250 kernkoppen, wat relatief weinig was; Frankrijk heeft er bijvoorbeeld 300. Maar het is duidelijk dat deze aanvalskracht buiten alle proporties aanzwelt: met deze 300 ondergrondse silo’s, ook weer in Xinjiang, en een mobiele strijdmacht die op honderd lanceerinrichtingen wordt geschat, zou China volgens deskundigen de VS of de Russische Federatie in aanvalskracht kunnen overtreffen.

Atoombommen en hypersonische raketten

Ze schatten de Chinese voorraad nu op 845 kernkoppen. Ver achter de geraamde 4.600 kernkoppen van Rusland. Maar dat China zichzelf de middelen geeft om kernkoppen te lanceren, is niettemin een veeg teken. In een atoomoorlog gaat het er niet om hoeveel atoombommen je in voorraad hebt, maar hoeveel atoombommen je in één keer naar je vijand kunt gooien, in de verwachting dat je al zijn offensieve capaciteit vernietigt voordat die vijand jou terugslaat.

China heeft niet ontkend te werken aan nieuwe lanceerinstallaties en hoewel dit jaren kan duren, wordt er bijzonder snel vooruitgang geboekt. Bovendien lijkt de Aziatische reus ook een voorsprong te nemen op het gebied van hypersonische rakettechnologie, die veel moeilijker te detecteren en te onderscheppen is. China heeft ook de oproepen van de NAVO om grenzen te stellen aan zijn kernwapens afgewezen, en heeft altijd beweerd dat zijn arsenaal net voldoende is voor “minimale afschrikking“. Maar Peking praat altijd in understatements als het over zijn militaire macht gaat.

(lp)

Meer