3 redenen waarom dure Zwitserse horloges enkel maar duurder zullen worden

Een gemiddeld Zwitsers horloge kost 512 euro, een Chinees anderhalve euro. Beiden geven het uur aan. Hoe bestaat het dat de Zwitsers horloge-industrie blijft overleven? De export is er de voorbije twee jaar met 32% gestegen en is nu goed voor 17,5 miljard euro.

The Economist heeft 3 verklaringen voor dat succes:

1. Niemand koopt een Zwitsers horloge om te weten hoe laat het is

De aantrekkingskracht zit hem eerder in het ongelooflijk precieze en wondermooi gepresenteerde ingenieurswerk. De kunst van de horlogevervaardiging is in heel de wereld praktisch uitgestorven, Zwitserland uitgezonderd. Dit is de echte reden waarom ‘Swiss-made’ zo’n waardevol merk is.

2. De Zwitserse horloge-industrie wordt gedomineerd door de Swatch Group

De Zwitserse horloge-industrie wordt gedomineerd door de Swatch Group, die een vijftiental merken onder zijn paraplu heeft waaronder Breguet, Blancpain en Omega. Met verkopen ter waarde van bijna zes miljard euro per jaar is het bedrijf verantwoordelijk voor meer dan een derde van de totale handel in Zwitserse horloges. Swatch is daarnaast ook eigenaar van ETA, dat meer dan 70% van de bewegende kernmechanismen in horloges levert aan de andere makers. Nog een ander dochterbedrijf van Swatch, Nivarox-FAR levert meer dan 90% van alle balansveren.

Andere grote bedrijven zoals LVMH (eigenaar van Bulgari, Hublot en TAG Heuer) en Richemont (IWC, Piaget en Vacheron Constantin) blijven voorlopig volledig afhankelijk van Swatch. Swatch wil de levering van deeltjes aan rivalen echter tot 30% gaan beperken tegen 2018. Experts verwachten daarom dat concurrenten snel hun eigen deeltjes zullen beginnen vervaardigen.

3. Het ‘Swiss made’-label

De Zwitserse overheid wil straks het ‘Swiss made’-label enkel nog toekennen wanneer een horloge voor minstens 50% in de kantons is gemaakt (60% als het van de horlogelobby afhangt). Dit zal de vraag naar Zwitserse deeltjes doen stijgen, terwijl Swatch het aanbod wil doen dalen. Verdere prijsstijgingen lijken dus onvermijdelijk.

Meer