3 Belgen vanaf vandaag te gast op jaarlijkse Bilderberg-conferentie

In Turijn gaat donderdag in het Hotel NH Torino Lingotto Congress de jaarlijkse Bilderberg-conferentie van start. De conferentie is genoemd naar het Nederlandse hotel waar in het midden van de jaren vijftig de eerste editie van de conferentie werd georganiseerd.

De bijeenkomst van deze groep van zowat 130 deelnemers heeft een streng geheim karakter, waarbinnen internationale beeldvorming en ideeën centraal staan. Afgeschermd van de pers bespreken politici, bankiers en zakenmensen de belangrijkste problemen van dit moment. Critici verwijten de Bilderberggroep dat er buiten de democratie om besluiten worden genomen.

Bilderberg 2018: de gasten

Ook dit jaar werd een drietal Belgen uitgenodigd. Naast de habitués Thomas Leysen ( KBC Groep, Mediahuis, Umicore en Koning Boudewijnstichting) en premier Charles Michel (MR), is ook de Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V) uitgenodigd.

Andere opgemerkte gasten van de editie 2018 zijn: 

 • James Baker, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken;
 • José Manuel Barroso, ex-president EC en voorzitter Goldman Sachs International;
 • Mark Carney, gouverneur Bank of England;
 • Henry Kissinger, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken;
 • John Micklethwait, hoofdredacteur Bloomberg;
 • Zanny Minton Beddoes, hoofdredacteur The Economist;
 • Willem-Alexander, koning der Nederlanden;
 • Michael O’Leary, CEO Ryanair;
 • Mark Rutte, premier Nederland;
 • Peter Thiel, voorzitter Thiel Capital;
 • Jens Stoltenberg, secretaris-generaal Navo en
 • Børge Brende, voorzitter World Economic Forum.

Bilderberg 2018: de agenda

Dit jaar staan volgende onderwerpen op de agenda:

 1. Populisme in Europa
 2. Ongelijkheid in de wereld
 3. De toekomst van werk
 4. Artificiële Intelligentie
 5. De VS in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen
 6. Vrijhandel
 7. Amerikaans wereldeiderschap
 8. Rusland
 9. Quantum computing
 10. Saudi Arabië en Iran
 11. De “post-truth”-wereld
 12. Actuele gebeurtenissen

Wat is de Bilderberg-groep?

Sommigen zien de Bilderberg-groep en andere soortgelijke organisaties als de grondleggers van de Nieuwe Wereldorde (NWO), die de macht over de hele wereld zou willen verkrijgen. 

Tekens van deze NWO zijn een onvoltooide piramide met een alziend oog als topsteen op de achterzijde van een Amerikaans 1-dollar biljet, storende muurtekeningen op de luchthaven van Denver International en verschillende pentagrammen in stadsplannen. 

Internationale organisaties zoals de Wereldbank, het IMF, de Europese Unie, de Verenigde Naties, de Navo e.a. worden gerangschikt als de stichtende organisaties van die Nieuwe Wereld Orde.

Invloed uitoefenen op het milieu waarin men actief is

Over de invloed van deze groep zijn al boeken volgeschreven, maar 2 Belgen lichtten in het verleden een tipje van de sluier op.

Etienne Davignon

In 2009 zou toenmalig voorzitter van de Bilderberg Groep Étienne Davignon gezegd hebben dat de euro een idee was dat eind jaren 1950 in de schoot van de Bilderberg Groep was ontstaan

Willy Claes

In 2010 vertelde voormalig Navo-secretaris-generaal Willy Claes, die tweemaal op de conferentie werd uitgenodigd, op de radio aan Koen Fillet het volgende over deze samenkomsten:

Willy Claes: “Wel kijk, daar is eigenlijk niet veel geheim aan hoor. Er is een dagorde die de meest belangrijke problemen met dewelke de wereld geconfronteerd is maar die besproken wordt en die bespreking die gebeurt toch wel volgens een strakke discipline. Je hebt dus telkens een rapporteur die bij voorbaat is aangeduid en die heeft net tien minuten om de inleiding te doen. Ook de interventies zijn strikt gelimiteerd. Of dat nu Kissinger is of iemand anders, hij wordt afgeblokt wanneer hij zijn tijdslimiet overschrijdt. Maar het zijn dus heel belangrijke thema’s.”

Koen Fillet: “Zeg Meneer Claes, maar wat gebeurt er dan nadat iedereen zijn tien minuten heeft gehad, wordt er dan gestemd, worden daar beslissingen genomen?”

Willy Claes: “Neeneenee, daar wordt nooit gestemd, er worden daar geen resoluties op papier gezet …”

Koen Fillet: “Wat dan wel?”

Willy Claes: “… maar natuurlijk, de rapporteur probeert toch altijd wel een synthese te trekken, en iedereen is verondersteld gebruik te maken van die conclusies in het milieu waar hij invloed heeft hé.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20