25 zaken die u niet wist over… bier

 1. Bier is het bewijs dat God ons lief heeft.”? (dixit Benjamin Franklin)

 2. De studie van bier en bierbrouwen heet ‘zythologie’.

 3. Het oudste nog bestaande recept ter wereld is een stenen tafel van meer dan 5.000 jaar oud waarop liederen staan gebeiteld over het maken van bier.

 4. Een kleitablet van vierduizend jaar oud promoot “Ebla bier, het bier met het een leeuwenhart”?.

 5. De eerste professionele brouwers waren vrouwen.

 6. Hop, de plant die in bier wordt verwerkt, is nauw verwant met cannabis.

 7. Het eerste incident van rijden onder invloed dateert van 2.000 voor Christus. Toen werd een dronken wagenmenner opgepakt nadat hij een maagd van de godin Hathor had aangereden. Hij werd gekruisigd aan de deur van de Egyptische taverne die hem het bier had verkocht.

 8. Omdat het bier dat Britse brouwers naar India vervoerden vaak slecht werd op de lange reis voegden ze er extra alcohol en hop aan toe. Op die manier creëerden ze per ongeluk een nieuwe stijl van krachtig bier, nu ‘India Pale Ales’ genaamd (IPA’s).

 9. Er zijn 400 verschillende soorten bier en België heeft de meeste merken ter wereld.

 10. Cenosillicafobie is de angst van lege bierglazen.

 11. Het duurste bier ter wereld kost meer dan 1.000 dollar per fles en heet Vielle Bon Secours. Het wordt enkel verkocht in de Bierdrome in Londen.

 12. De landbouwrevolutie begon toen mensen op zoek gingen naar een manier om meer bier te produceren. Dat leidde uiteindelijk tot de ploeg, het wiel- en irrigatiesystemen.

 13. De Inca’s maakten bier door jonge Incameisjes op maïs te laten kauwen. Ze spuwden de maïspulp uit in vaten met warm water en enkele weken later distilleerden ze de substantie.

 14. De oudste nog steeds functionele brouwerij ter wereld is de Bayerische Staatsbrauerie Weihenstephan nabij München die gesticht werd in het jaar 1040.

 15. Bier bevat de belangrijkste mineralen om te overleven en stond op eenieders menu in de Middeleeuwen. Iedereen, inclusief kinderen, dronk toen bier om te overleven.

 16. Een recente studie toont aan dat (vrouwelijke) gematigde drinkers betere cognitieve functies hebben dan geheelonthouders. Alcohol stimuleert ook HDL cholesterol (de ‘goede’ cholesterol), die geassocieerd wordt met een lager risico op hartziekten en hogere mentale prestaties.

 17. Bierconsumptie vertoont een inverse correlatie met het risico op de ontwikkeling van nierstenen. Elk flesje bier per dag zou dat risico met 40% doen dalen.

 18. Bier bevat veel silicium, wat goed is voor je beenderen.

 19. In het antieke Peru was bier brouwen een job voor de mooiste vrouwen uit de beste families.

 20. In de 19de eeuw dronken pleegmoeders uit München meer dan drie liter bier per dag in de veronderstelling dat dit nodig was om kinderen borstvoeding te geven.

 21. In het oude Egypte bestond een wet die mannen verbood om bier te maken of verkopen.

 22. De Babylonische koning Hammurabi wees al zijn onderdanen een dagelijks bierrantsoen toe naargelang hun sociale status. Op het serveren van slecht bier stond de verdrinkingsdood.

 23. Tsjechen drinken meer bier pro capita dan alle andere nationaliteiten. China is de snelst groeiende biermarkt ter wereld en consumeert 350 miljoen hectoliter per jaar.

 24. Het eerste bierblikje dateert van 1935.

 25. In de 18de eeuw gaven dokters hun patiënten bier tegen de koorts, de tandvleesontstekingen en de wonden die door scheurbuik werden veroorzaakt. De legendarische ontdekkingsreiziger James Cook zwoer bij bier en beval zijn bemanning er dagelijks ruim 4 liter van te drinken.