2,5 ton uranium die op mysterieuze wijze was verdwenen, is teruggevonden

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) liet donderdag weten dat 2,5 ton uranium was verdwenen. Dat lag opgeslagen op een beveiligde locatie in Libië. Intussen is het vermiste uranium teruggevonden, op nauwelijks vijf kilometer van die bewaarplaats.

In het nieuws: IAEA-inspecteurs lieten eerder deze week weten dat een hele voorraad uranium in Libië was verdwenen, na een inspectie op dinsdag.

  • De bewaarplaats bevindt zich in zeer afgelegen locatie in het zuiden van Libië, waar er “veel gebieden zonder een overheid” zijn. Libië is verdeeld tussen de erkende regering in Tripoli in het westen en het Libisch Nationaal Leger (LNA) in het oosten.
  • Tegen alle verwachtingen in kondigde de oostelijke regering aan dat zij de uraniumvoorraad had teruggevonden: tien vaten werden onderschept aan de grens met Tsjaad. Dat gebied ligt op zo’n 5 kilometer van de opslagplaats.
  • De IAEA heeft de informatie echter nog niet bevestigd en kondigde aan dat “actief te werken aan de verificatie” van de informatie, meldt BBC.

De context: Libië is een speelterrein geworden voor verschillende milities en stammen, waarvan sommige trouw hebben gezworen aan islamistische bewegingen. Er is een constante strijd aan de gang tussen Tripoli en het LNA.

  • Sinds de val van Kadhafi na een door de NAVO gesteunde revolutie – 12 jaar geleden – is Libië zowel het centrum van de wapenhandel als een draaischijf voor immigratie naar Zuid-Europa, met menselijke drama’s en uitbuitingen als gevolg.
  • Het vermiste uranium was in elk geval niet van militaire kwaliteit. Het was “yellow cake”: een concentraat dat “in zijn huidige vorm eigenlijk geen straling bevat”, aldus Scott Roecker van het Nuclear Threat Initiative, een wereldwijde veiligheidsorganisatie die zich bezighoudt met nucleaire vraagstukken.

(ns/mah)

Meer