De ontwikkelingsbank African Development Bank en het in Nederland gebaseerde adviesbureau Global Center on Adaption (GCA) investeren 25 miljard dollar in een programma om Afrika te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
Via het Africa Adaptation Acceleration Program (AAAP) willen de African Development Bank en het GCA op het hele Afrikaanse continent de klimaatadaptatie versnellen. Afrika ontvangt momenteel minder dan 4 procent van de wereldwijde klimaatfinanciering, omdat het geen toegang heeft tot bestaande internationale fondsen, beweren de initiatiefnemers. Het is volgens hen daarom broodnodig om het continent bij te staan met een ambitieus programma.
Productiviteit fors verhoogd
De komende vijf jaar zou het programma Afrikaanse boeren helpen omgaan met klimaatverandering. Het AAAP is gebaseerd op vier pijlers:
- De pijler “Klimaatslimme digitale technologieën voor landbouw en voedselzekerheid” moet de toegang tot digitale technologieën en de bijbehorende datagestuurde landbouw- en financiële diensten voor ten minste 30 miljoen boeren in Afrika verbeteren. De bedoeling is dat het leidt tot landschapsherstel en een verhoging van de productiviteit met 40 tot 70 procent.
- De pijler “Afrikaanse infrastructuurversneller” heeft als doel de stedelijke en plattelandsinfrastructuur aan te passen aan het huidige en toekomstige klimaat in Afrika. Het gaat om sectoren zoals watervoorziening, vervoer, energie en afvalbeheer die worden klaargestoomd voor de klimaatrampen van vandaag en morgen.
- De pijler “Empowerment van jong ondernemerschap en het scheppen van banen” hoopt de vaardigheden van 1 miljoen Afrikaanse jongeren (tussen 18-35 jaar) te ontwikkelen om hen voor te bereiden op groene banen en ondernemingskansen.
- De pijler “Innovatieve financiële initiatieven voor Afrika” moet voor financiële technische bijstand zorgen in de openbare en de particuliere sector in ten minste 20 Afrikaanse landen ondersteunen om meer dan 3 miljard dollar aan nieuwe concessionele financiering te mobiliseren.
Het programma zou de productiviteit van boeren in het West-Afrikaanse land Ghana al fors verhoogd hebben. “Boeren die vroeger minder dan twee ton per hectare kregen, noteren nu 6,25 ton per hectare voor maïs en 2,5 ton voor soja”, zei Felix Darimaani van het Ghanese ministerie van Voedsel en Landbouw, geciteerd door Africanews. “We hebben meer dan 350.000 ton aan verschillende voedingsmiddelen geproduceerd die de landbouw in Ghana in het algemeen ondersteunen.”
“Er is geen alternatief”
Patrick Verkooijen, de CEO van de GCA, bevestigde op een persconferentie in Ghana dat Afrikaanse landen moeilijk toegang hebben tot klimaatfinanciering vanwege de ingewikkelde procedures voor accreditatie van financiële instellingen. “Daarom steunen wij in het kader van het AAAP financiële instellingen om regelgeving te begrijpen om geaccrediteerd te worden en door tegelijkertijd financiële voorstellen te ontwikkelen.”
Verkooijen: “Hier in Ghana werken we samen met het Ghana Infrastructure Investment Fund om hen te accrediteren en tegelijkertijd het voorstel te ontwikkelen, zodat wanneer ze klaar zijn voor het doel, het voorstel er is”
“Er is geen alternatief voor een traject dat gericht is op klimaatbestendigheid en een ‘klimaatslimme’ ontwikkeling, want klimaat en ontwikkeling zijn twee zijden van dezelfde medaille. Je kunt je niet ontwikkelen, je kunt je economie niet laten groeien zonder rekening te houden met de risico’s van droogtes en overstromingen en stormen van vandaag en morgen. Dit is dus de enige manier om vooruitgang te boeken”, voegde hij nog toe.