24 uur in Maastricht

Travel happy, travel light. Goodbye plaatst journaliste Lien De Ruyck voor elke editie voor dezelfde speelse uitdaging: aantonen dat hip niet per se duur, en goedkoop niet per se cheap hoeft te zijn. Lekker luxueus, but on a budget.

SLENTEREN- Like a Local

Een weekendje weg, cultureel cityhoppen of gewoon wat windowshoppen? All good! Maastricht is een van de oudste steden van Nederland, doorspekt met hippe conceptstores, gallerijtjes, vintagewinkels en boetieks. Vanuit Brussel roadtrip je naar de stad aan de Maas in anderhalf uur.

Mag het iets gewaagder? Ga het dan gerust iets verder zoeken. Want de ware geschiedenis en toekomstmogelijkheden van de stad ontdek je pas écht in het Sphinxkwartier. In de schaduw van de Koninklijke Sphinx, de imposante aardewerkfabriek die er in 1834 werd opgericht en 6 jaar geleden definitief de deuren sloot. Vandaag is het dé plek waar je als vanouds kan pionieren. Oud prijkt er naast nieuw, ruw naast gepolijst, permanent naast pop-up. Ooit is de grond er aangeraakt door neanderthalers, romeinen, militairen, geestelijken én industriëlen. Een boeiend stadsdeel in volle ontwikkeling, waar het broeit en bruist als in grootgeworden broertje Rotterdam. Hier schrijven bewoners, bezoekers en gebruikers samen aan een nieuw hoofdstuk van Maastricht. De creatieve energie breekt er de straatstenen haast letterlijk open.

Zo worden de Timmerfabriek en oude energiecentrale straks een culturele hotspot waar popmuziek, tento’s en film centraal zullen staan. Nu al kan je er aankloppen bij Bureau Europa voor een tento over architectuur, ga je op 3D-initiatie bij het Makerpoint of kan je hagedissen spotten in het groene Frontenpark. Het urbexwaardige Rijksmonument ‘het Eiffelgebouw’ wordt dan weer herontwikkeld tot een plek om te wonen, werken en recreëren.

Nog een paar uurtjes ontdekkingstijd over? Trakteer je gezelschap op een shared dinner bij Dock5, een workshop aan Het Kunstfront, filmavond in het Landbouwbelang of concertje in de Muziekgieterij. Al is er geen haast bij. The best is yet to come…

Favoriete plek: de Gashouder, een groene ronde industriële diamant van 45m2 aan de Lage Frontweg, midden in het Frontenpark.

SNEUKELEN – Street Food

Creativo’s en waterstaarders trekken best even richting Het Bassin. De binnenhaven ligt midden in het Sphinxkwartier en wordt door locals wel eens ‘het geheime stukje Berlijn’ genoemd. Hotspot De Brandweerkantine alleen al is het ommetoertje meer dan waard.

De voormalige brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat werd omgedoopt tot een handig pandje-van-alles. Beneden kan je vanaf 8 uur aanschuiven aan het ontbijt of ga je lunchen of dineren in De Kantine. De forse brandweerwagens ruimden baan voor vintage meubilair, houten tafels en stoeltjes en een lange bar. Snel en gratis internet maakt het een geliefde hang- en eetplek voor zogenoemde ZZP’ers – zelfstandigen zonder personeel.

Ernaast ligt De Centrale: een ruimte die te huur is voor iedereen die een bijeenkomst, markt of event wil organiseren. Op de eerste verdieping vind je De Kazerne, met verschillende werkruimtes. Meer dan twintig creatieve ondernemers vonden er hun plekje.

Tip: De dorst les je er ’t best met een Brandje. Verkrijgbaar op fust (van ’t vat), in een fluitje of tot ’t randje (0,5 liter) 

Bocca koffie, vers sinaasappelsap, gerookte zalm, mierikswortel, kleine salade met radijs, zuurdesembrood en scone met lemoncurd: €15,50

www.debrandweer.com

SNUISTEREN – Sweets & Treats

Lekker lunchen met de kleintjes? Stiekeme sweeth tooth of zin in een hartig vieruurtje? Piece of Cake! Want Fabiola en Noraly zetten de ketel alvast op het vuur. In het prachtige pand net om de hoek van het drukke Vrijthof zwicht je van negen tot zes voor huisgemaakte cupcakes, macarons en taartjes in alle geuren en kleuren. Van een plakje maanzaad oranjebloesemcake, Salted Caramel Fluff cupcake, Walnotentaartje met mascarpone tot een verrassende Mojito cupcake mét alcohol.

Ontbijt gemist? Na twaalven kan je er ook lunchen of brunchen met een goed gevulde salade, broodje of soep van de dag. Sweet coffee of tea? Na reservatie staat er voor 20 euro per persoon een rijkelijk gevulde tafel met seizoensscones, American pancakes, koffiekoekjes, yoghurt met huisgemaakte cruesli en meer lekkers voor je klaar. Gluur bij zonnig weer zeker ook even in de binnentuin.

Tafel vol zoets: €20 + mixje lekkers om mee te nemen: €15,50
Sweet coffee en thea enkel na reservatie. Klein theekransje kan ook zonder!

www.pieceofcakemaastricht.nl

SLUIMEREN – Pillow Talk

It ain’t much if it ain’t The Dutch! Hoewel de naam anders doet vermoeden, vind je hier alles behalve Delfts blauw, klompen en tulpen. In dit hotel, gelegen in een prachtig herenhuis, waan je je in de hippe jaren ’80 van nu. Verwacht de kleuren van Miami Vice, de gezelligheid van Full House en out of this world elementen van Alf. Dit alles op zo’n manier dat Madonna er toen én nu jaloers op zou zijn. Na Hotel Beaumont en Restaurant Harry’s zijn eigenaren Jean-Marc en Christophe Beaumont er wederom in geslaagd een uniek hotelconcept mét het ultieme vakantiegevoel neer te zetten in Maastricht.

De 49 unieke kamers (variërend van small tot Xlarge) zijn all-in voorzien van modern comfort en uitgesproken design. Zo staat Auping garant voor de sweet dreams, staat er op de kamer een goed gevulde Smeg mini fridge koud en zorgt de breakfast bag voor een healthy start van de dag. Daarnaast is The Dutch heaven voor uitslapers; snoozen kan standaard tot 12.00 uur. 
Het genieten reikt echter verder dan de kamer. Heerlijk relaxen doe je in The Hangout, The Garden of The Lobby Bar. Naast mister Gorilla & Crocodile, de Flamingo Twins en de andere gasten worden in The Dutch ook locals gespot, die de gin & tonic, speciaal biertjes en sfeervolle service aan de bar ook hebben ontdekt. En, The Dutch houdt op zijn Nederlands niet van gejojo met de prijs: als gast betaal je één all-in prijs voor de kamer, minibar, WIFI, breakfast bag en ‘24/7 Hangout’ koffie, thee, water en fruit.

Attic room met queen size bed: €50
www.hotelthedutch.com

Extra adresjes

Mag het wat meer zijn? Of wil je de alternatieve toer op? Hieronder vind je nog enkele hotspots die het verkennen waard zijn.

Festen

Ben jij ook zo’n geboren jager-verzamelaar slash goede snuisteraar? Dan ben je in de alles-onder-een-dakwinkel van Nicole en Monique vast snel een paar uurtjes zoet. Je kan je inspiratie opdoen of een uniek cadeautje vinden… En al dan niet misschien nog even twijfelen over de kleur van de fitting voor die mooie lamp bij een hapje rodebessentaart 😉 Van kleding, kookboeken, kaarten, speelgoed, verlichting, sieraden, tassen, servies, taart en schrijfwaren… Alle designspulletjes van gevestigde namen en jonge ontwerpers werden met veel zorg voor je uitgezocht. Designfest gespot? Verlekker je alvast even online!

Kaweco vulpen: €23,95
www.festen-leshop.nl

Kaboom

Liever low-budget, zonder in te boeten op comfort? Kaboom! Goedkoop én chic. Ofte: het ideale concept voor moderne backpackers, ouders met kinderen en mannen in driedelig pak. Met de nodige luxe, geen overbodige. Pal tegenover het centraal station, op loopafstand van de binnenstad. En winnaar van het Beste Hotel Concept 2015.

Wegdromen doe je in een comfortabel Auping-bed, ontwaken onder de rainshower of na het zien van het – zeg maar – vrij iconisch behang. Shopverzoekje of even uit eten? De behulpzame staff wijst je graag op de leuke bistrootjes en hotspots in de stad. Persoonlijk, of via een tweet of Facebookberichtje. Gastvrijheid 2.0 noemen ze dat zelf.

Wie op zoek is naar een nog uitgebreider totaalservice kan kiezen tussen enkele speciallekes, van culinair pakket tot romantisch weekendje weg. Het pakket voor reizigers met kids omvat een XLarge familyroom, VVV city guide, Kaboom plaktattoo, uitgebreid ontbijt bij DADAWAN, kortingsvouchers Euroscoop, een speurtocht, bak lego, kleurplaat en oordopjes op de kamer 😉 Easy peasy lemon squeezy!

Weekendprijs 4 personen: €52 per persoon per nacht

Stationsplein 1, 6221 BT Maastricht
www.kaboomhotel.nl

Town House

Zin om tijdens je sleepover te cocoonen zoals thuis? In het gezellige Townhouse Hotel doen ze er alles aan om het je zo comfi mogelijk te maken. Ze maken de dagelijkse dingen graag bijzonder en schenken je bij aankomst zelfs een heerlijke kom verse soep van het Maastrichtse Saveurs bij je sleutel. Uiteraard zijn de kamers minstens even smaakvol. Om nog maar te zwijgen van de hippe living, waar je kan snuisteren in salontafelboeken, magazines, bord- en kaartspelen en jezelf trakteert op een uurtje hangmat of een kop koffie met verse Limburgse vlaai van bovenste beste bakker Mathieu Hermans.

Nog goestjes of verzoekjes? Doe eens zot. Want ze spelen het in geen tijd voor je klaar. Wie de nacht op het laatste nippertje toch liever in gezelschap doorbrengt, kan er zelfs een goudvis huren…

Tip voor sportivo’s: waag je aan één van de jogging routes!

Weekendje weg arrangement, met overnachting in een medium kamer, ambachtelijk ontbijtbuffet met bubbels, huisgemaakte jam voor thuis, 50% korting voor een preuverij, stadsplattegrond en app: €70 euro 
www.townhousehotels.nl

Le Marais Deux & Koffie

Nood aan een pitstop? Doe van double date in deze concept store/co-working place met koffie, kunst, vintage en special stuff. Met Deux breit eigenaresse Tanja een mooi vervolg aan Le Marais, dat ze al jaren succesvol runt in hartje Maastricht. What’s new? Voorin vind je outlet kleding, kunst, vintage fietsen, een pop-up corner met wisselende designmerken en meer. Achterin lonkt Koffie, de koffiebar van Maartje & Joost. Je nipt er tussen locals, fashionista’s en freelancers van de meest trendy kop koffie van Maastricht en verlekkert je op hun huisgemaakt gebak. Er is zelfs een ‘geheim’ terrasje. Oja, breng zeker ook een bezoekje aan de buren. Het Jekerkwartier bruist van de retrowinkeltjes en concept stores.

Lekker slim: Meer dan gebak serveert Koffie niet. Picknicken met een lekker slaatje van Cato by Cato rechtover kan dan weer wel! Gesjellig. Zoals veel winkels in Maastricht, ook open op zondag!

Big Bang Poster Crisp Sheets: €35,50
www.lemaraisdeux.com

Underground

Napoleon wilde ze met eigen ogen zien. Koninging Wilhelmina liet zich er maar al te graag rondleiden. En tsaar Peter de Grote liet er een rijkelijk buffet met hoge piefen voor schieten… Wie de stad even van een totaal andere kant wil ontdekken, kan cultureel onderduiken in de muisstille underground scene van Maastricht. Ofte: de verzamelnaam voor alle ondergrondse attracties en erfgoed van de stad. Samen hebben de mergelgrotten, Fort Sint Pieter, de Kazematten en de ENCI hebben er een bewogen geschiedenis opzitten. Van een ondergronds gangenstelstel, schuilkelder tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog, het hoogste uitkijkpunt over de stad, de ontdekkingsplaats van de mosasaurussen Bér, Carlo en Lars, een vleermuis- en natuurreservaat en veilige haven voor ruim 800 Nederlandse kunstschatten als de Rembrandts Nachtwacht. De professionele gids neemt je mee in een wereld zonder licht, geluid, geur, gsmbereik en tijdsbesef.

Zit je niet verlegen voor een avontuurtje in het donker? Waag je dan met je collega’s, vrienden of kinderen aan één van de zenuwslopende missies, spel- en speurtochten.

Mission Underground van 2,5uur: €22,75
www.maastrichtunderground.nl

 De Heppie Store

Op zoek naar originele baby- en kinderspulletjes om te geven of te krijgen? Welkom in het land van overvloed! Van dekbedovertrekken met een astronaut, tot hippe lightbox, pandaknuffels, babymassageolie, boeken, stickers, feesthoedjes, buttons en designer driewielers: je kan het zo gek niet bedenken of de vriendelijke gastvrouwen toveren het voor je op de toonbank.

Spoil(er) alert! Wie graag all the way gaat, kan er ook terecht voor stijladvies voor de hele kinderkamer-to-be. Van moodboard tot picture perfect plaatje. In de beste babywinkel van Nederland vind je écht alles voor je uk. 

Letterbanner in pasteltinten: €12,95
www.deheppiestore.com