22 miljoen Amerikanen verloren werk sinds lockdown

De voorbije week hebben nog eens 5,2 miljoen Amerikanen die hun job verloren omwille van de coronacrisis bij de regering aangeklopt voor steun.

Dat brengt de teller op 22 miljoen nieuwe werklozen in vier weken, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag. De indrukwekkende aangroei van het werklozenleger is wel kleiner dan gevreesd. De verwachting van economen was dat er 5,5 miljoen aanvragers bij zouden komen. Vorige week ging het om ruim 6,6 miljoen Amerikanen. Een week eerder was het topdrukte met een recordaantal van 6,9 miljoen verzoeken.

Op vier weken tijd zijn nu alle 22 miljoen jobs die de Amerikaanse economie sinds november 2009 had gecreëerd, verloren gegaan.

Trauma

‘Terwijl de piek in ontslagen voorbij lijkt, zullen de uitkeringsaanvragen wellicht nog uitzonderlijk hoog blijven in de komende weken, omdat de Amerikaanse economie dieper wegzinkt in een recessie’, zegt econoom Gregory Daco van het bureau Oxford Economics in een eerste reactie. ‘Het feit dat 22 miljoen personen een uitkering aanvragen in amper vier weken tot aan de Amerikaanse arbeidsmarkt een traumatische periode is ingegaan. We verwachten dat het totale banenverlies in april op 24 miljoen zal uitkomen en de werkloosheidsgraad naar 14 procent zal stijgen.’

Volgens Oxford Economics zou het tot begin 2022, dus pas over bijna twee jaar, kunnen duren vooraleer de Amerikaanse werkgelegenheid weer op het precrisispeil is.

Woningbouw

Ook andere Amerikaanse statistieken laten een diepe economische val zien. Zo is de woningbouw in maart met 22,3 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat is de grootste daling sinds 1984.

Meer