2024 begint onder goede vooruitzichten: één op drie Belgische kmo’s overweegt personeel aan te nemen

Hr-groep SD Worx peilde naar de plannen van bedrijven in ons land voor het komende jaar. Over het algemeen overheerst optimisme en is er hoop op de uitbreiding van activiteiten.

Volgens de recente enquête van de dienstverlener, gehouden in december onder 711 bedrijfsleiders van kleine en middelgrote ondernemingen in het land, staat het aanwerven voorop.

Aanwervingen en optimisme bij kmo’s

  • 36 procent van de ondervraagde ondernemers gaf aan van plan te zijn personeel aan te werven in het eerste kwartaal van het komende jaar.
  • Dit percentage kan worden vergeleken met het aantal kmo’s dat in het eerste kwartaal van 2024 van plan is mensen te ontslaan: 12 procent op nationaal niveau. Een cijfer dat lager ligt dan de 15 procent van het Belgische gemiddelde van vorig jaar.
  • Bovendien sluiten deze twee elkaar niet uit: 27 procent van degenen die van plan zijn personeel te ontslaan, overweegt ook om het personeel te vervangen.
  • In de meeste gevallen willen kmo’s die van plan zijn mensen aan te werven, dat doen om hun activiteiten uit te breiden: 72 procent van hen overweegt een uitbreiding, tegenover slechts 63 procent vorig jaar in dezelfde periode.

Regionale verschillen

  • Voor Vlaanderen wijst SD Worx op significante verschillen per provincie: Oost-Vlaanderen steekt er bovenuit, met 43 procent van de kmo’s die van plan zijn mensen aan te nemen. Maar de kmo’s in West Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan er op achteruit: respectievelijk van 40 naar 32 procent en van 43 naar 34 procent. Limburg kent de grootste verbetering: de aanwervingsplannen stijgen van 20 procent naar 32 procent.
  • Bij de ontslagintenties in het eerste kwartaal voor Vlaanderen merkt SD Worx op dat dit cijfer verbeterd is naar 12 procent, net als het Belgische gemiddelde dus. Vorig jaar was dit nog 15 procent.
    • 27 procent van de kmo’s haalt aan dat men ook van plan is om het ontslagen personeelslid te vervangen, wat een significante stijging is in vergelijking met 17 procent vorig jaar.
  • De Waalse kmo’s staan bovenaan als het gaat om goede voornemens voor 2024: 39 procent van hen zal personeel aannemen in het eerste kwartaal. Slechts 13,3 procent overweegt personeel te ontslaan. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen deze cijfers respectievelijk 30 procent en 19 procent waren.
  • Ook Brussel doet het goed, met 34 procent geplande aanwervingen, net als vorig jaar. En slechts 8 procent heeft het voornemen om mensen te ontslaan, tegenover 15 procent een jaar geleden.

Terug naar het pre-coronatijdperk

“Het lijkt erop dat we 2024 ingaan met positieve vooruitzichten: de aanwervingsintenties van onze kmo’s schommelen minder en herstellen zich zoals voor de coronacrisis; zowel voor kmo’s met arbeiders als die met bedienden. Met aanwervingsplannen rond de 36 procent zitten we op een vergelijkbaar niveau als aan het eind van vorig jaar (34 procent), maar het verschil zit hem ook in de ontslagintenties: die zijn nu lager.”

Vassilios Skarlidis, adviseur KMO bij SD Worx

(cv/evb)

Meer