“2022 was rampzaliger voor beleggers dan 2008”

Veel beleggers zullen 2022 liefst zo snel mogelijk vergeten. Volgens Christofer Govaerts, hoofdstrateeg bij de bank Nagelmackers, was dit jaar zelfs rampzaliger dan 2008, toen de financiële crisis uitbrak. “Niemand bleef nu gespaard, zelfs de defensieve beleggers niet”, klinkt het.

Waarom is dit belangrijk?

2022 was voor nagenoeg alle beleggers een rampjaar. De renteverhogingen van de centrale banken zetten zowel de aandelen als de obligaties onder druk. Ze doen dat om de torenhoge inflatie naar beneden te krijgen. Die is zowel in de EU als de VS een veelvoud van de doelstellingen van de monetaire instellingen. De Fed en de Europese Centrale Bank (ECB) mikken op een inflatie van 2 procent.

2022 was een ontnuchterend jaar voor de beleggers. Nadat verschillende centrale banken wereldwijd, waaronder de ECB en de Federal Reserve, jarenlang een soep geldbeleid hebben gevoerd, veranderden ze dit jaar het geweer van schouder. De torenhoge inflatie zette de monetaire instellingen aan om de rente fors te verhogen. "Jerome Powell heeft in acht maanden tijd de rente verhoogd tot een niveau waar Alan Greenspan (één van de vorige Fed-bestuurders) acht jaar over deed om dat te bereiken",

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.