20 bedrijven produceren helft van alle plastic afval wereldwijd

20 bedrijven produceren helft van alle plastic afval wereldwijd
(Getty Images)

Noorwegen leidt, samen met Rwanda, een zelfbenoemde High Ambition Coalition van meer dan 50 landen die aandringen op een ambitieus mondiaal verdrag dat een einde moet maken aan de plasticvervuiling in 2040. Een vijfdaagse conferentie die deze week in Parijs werd gehouden, biedt weinig hoop op een doorbraak.

Waarom is dit belangrijk?

Er is een verdeeldheid ontstaan tussen de VS en de EU in hun inspanningen om plasticvervuiling tegen 2040 te beëindigen. De VS hebben geprobeerd landen te overtuigen om toe te treden tot hun "End Plastic Pollution International Coalition by 2040", maar tot nu toe is er weinig interesse. Daarentegen wint een rivaliserende groep genaamd de High Ambition Coalition aan populariteit en heeft al meer dan 50 landen aangetrokken.

In het nieuws. Bij aanvang van de vergadering gaven veel landen aan dat het doel van het verdrag “circulariteit” zou moeten zijn. Dat betekent het zo lang mogelijk in omloop houden van reeds geproduceerde plastic items. Ook wil men een sterk verdrag met beperkingen op bepaalde gevaarlijke chemicaliën. Evenals een verbod op problematische plastic producten die moeilijk recycleerbaar zijn.

  • België zit mee in de High Ambition Coalition, maar een aantal landen niet. Onder hen de VS en Saoedi-Arabië die hun eigen agenda nastreven. De VS liet weten de ambitie van de groep te delen, maar de voorkeur te geven aan een aanpak waarbij landen hun eigen nationale actieplannen ontwikkelen, vergelijkbaar met het klimaatakkoord van Parijs.

Liever afwezig blijven dan valse beloftes maken

Zoom in. De feiten – opgesomd door het Duitse magazine Focus en waarover niet te twisten valt – overweldigend:

  • Ongeveer vijf miljard ton plastic is in de afgelopen eeuw in het milieu en op stortplaatsen beland. Bijna 400 miljoen ton plastic wordt jaarlijks aan deze hoeveelheid toegevoegd.
  • 31 procent van al het wereldwijd geproduceerde plastic wordt gebruikt als verpakking. Bijna een derde van het plastic belandt als afval in de prullenbak, het water of langs de weg, vaak binnen enkele minuten.
  • De levenscyclus van plastic veroorzaakt wereldwijd 1,8 miljard ton CO2-equivalenten, wat ongeveer 15 keer meer is dan de uitstoot van ons land in 2021.
  • Als er geen actie wordt ondernomen, zullen de emissies door plastic volgens de OESO-prognose uit het rapport “Global Plastics Outlook” uit 2022 tegen 2060 meer dan verdubbelen.
  • Slechts 20 bedrijven zijn verantwoordelijk voor de helft van al het plastic afval ter wereld. Oliereus ExxonMobil heeft daarin het grootste aandeel.
  • Bij opruimacties over de hele wereld in meer dan 80 landen heeft de organisatie “Break Free From Plastic” het meeste plastic afval van fabrikant Coca-Cola gevonden, gevolgd door Pepsi Cola, Unilever en Nestlé.

Zoom out. De hoop op een wereldwijde plasticwet met een beslissende impact blijft laag. Getuige daarvan het gebrek aan staatshoofden en regeringsleiders die in Parijs hun opwachting maakten. Zelfs Emmanuel Macron, wiens Elysée op een boogscheut van de conferentieplaats ligt, nam genoegen met een vooropgenomen videoboodschap.

  • De COP-bijeenkomsten hebben politici al doen begrijpen dat wegblijven beter is dan valse beloftes te maken.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.