Twee op de drie Belgische zelfstandigen ouder dan 45 jaar voelen zich financieel onvoldoende voorbereid op hun pensioen, leert een rondvraag van de levensverzekeraar NN. Een tekort aan financiële kennis is een van de belangrijkste redenen waarom zelfstandigen moeite hebben om hun financiën klaar te stomen voor hun pensioen.
In het nieuws: Volgens de zogenaamde longevity-studie van NN voelen twee op de drie Belgische zelfstandigen ouder dan 45 jaar zich onvoldoende voorbereid op hun pensioen. En daar zijn meerdere verklaringen voor.
- Om te beginnen kan slechts 29 procent van de zelfstandigen een duidelijk beeld vormen van hun leven na hun carrière.
- “Dit gebrek aan inzicht maakt het moeilijker om gerichte plannen te maken, waardoor ze minder actief bezig zijn met pensioenplanning en ook minder sparen”, zegt Colin Sanders, longevity-expert bij NN.
- Daarnaast beschikken veel zelfstandigen over onvoldoende financiële kennis om hun pensioen voor te bereiden. Hoewel 47 procent van de zelfstandigen aangeeft voldoende kennis te hebben om een pensioenplan op te stellen, weet slechts 35 procent hoeveel zij daadwerkelijk moeten sparen voor een comfortabel pensioen.
- “Dit gebrek aan kennis gaat vaak hand in hand met het ontbreken van heldere doelen, wat de situatie verder bemoeilijkt”, voegt Sanders eraan toe. “Zelfstandigen zonder duidelijke toekomstvisie beschikken namelijk vaak ook over minder financiële kennis, waardoor ze in een vicieuze cirkel terechtkomen die hun pensioenvoorbereiding belemmert.”
Details: De gebrekkige voorbereiding op het pensioen leidt tot weinig optimisme onder zelfstandigen over hun toekomstige leefomstandigheden.
- Slechts 25 procent van de zelfstandigen verwacht dat hun leven na pensionering ‘uitstekend’ zal zijn, terwijl 27 procent vreest voor slechte leefomstandigheden tijdens hun pensioen.
- Toch hebben 69 procent van de zelfstandigen een sterke wens naar financiële vrijheid om te doen wat zij willen tijdens hun pensioen.
- “Hoe we ons pensioen benaderen, heeft een grote impact op onze verwachtingen voor de toekomst. Het is belangrijk om stil te staan bij de levensstijl en de activiteiten die je tijdens je pensioen wilt genieten. Een heldere visie op je leven na je werk versterkt niet alleen je voorbereiding, maar zorgt er ook voor dat je verwachtingen realistischer zijn”, aldus Sanders.
Ook dit: Uit het onderzoek van NN blijkt ook dat zelfstandigen die goed voorbereid zijn op hun pensioen, kunnen terugvallen op verschillende inkomensbronnen voor een financieel comfortabel leven.
- Naast het wettelijk pensioen verwacht 46 procent inkomsten door spaargeld en beleggingen op te nemen (ontsparen). 38 procent rekent op huurinkomsten en 37 procent op rente en dividenden. Inkomsten uit werk worden door 27 procent van de zelfstandigen genoemd.
Tips voor een zorgeloos pensioen
Duiding: Sanders geeft ook enkele tips om als zelfstandige op een succesvolle manier jouw pensioen te plannen.
- Definieer je ideale pensioen: Wat betekent een geslaagd pensioen voor jou? Denk hierbij aan de levensstandaard die je wil aanhouden en de financiële vrijheid die je jezelf wil gunnen.
- Vergroot je financiële kennis via gratis bronnen zoals blogs, podcasts en gesprekken met je boekhouder, makelaar of bankadviseur. Wissel ook ervaringen uit met andere zelfstandigen om van hun aanpak te leren.
- Schat je pensioenbehoefte in: Bepaal het totaalbedrag dat je nodig hebt voor je ideale pensioen.
- Bereken je huidige spaarpot: Wat heb je al opzijgezet?
- Stel je spaarbedrag vast: Hoeveel moet je maandelijks sparen om aan je pensioenbehoefte te kunnen voldoen?
- Spaar consequent en volg je plan: Blijf trouw aan je spaardoelen en pas je plan aan waar nodig. Geïnteresseerd hoe je het doet tegenover je collega-zelfstandigen? De zelfstandigenscan van NN geeft je bijvoorbeeld inzicht in hoe jouw pensioensparen zich verhoudt tot dat van andere zelfstandigen in België.
Voorbeeld: Stel, je wil 2.500 euro per maand tijdens je pensioen en verwacht 1.500 euro uit het wettelijk pensioen.
- Dat betekent een tekort van 1.000 euro per maand, wat neerkomt op 300.000 euro voor 25 jaar pensioen.
- Heb je al 60.000 euro gespaard? Dan moet je nog 240.000 euro opbouwen. Vanaf je 47e betekent dit dat je zo’n 1.000 euro per maand moet sparen om je doel te halen, zonder rekening te houden met inflatie of rendement op investeringen.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.