De volgende oorlog? VS tegen China of Rusland

Het liberale weekblad The Economist besteedt in zijn editie van deze week aandacht aan ‘The Next War’. Een scenario waarin de Verenigde Staten in een oorlog gewikkeld zouden raken met een andere grootmacht: China of Rusland.

Een scenario dat een kwarteeuw geleden nog ondenkbaar was, wordt zo opnieuw een mogelijkheid. Het gevolg van een explosief cocktail, waarvan Noord-Korea en Donald Trump de ingrediënten zijn. Maar er zijn ook andere oorzaken, zoals het Chinese verlangen om zijn globale ambities te bewerkstelligen. Ook is er Vladimir Poetin, die zich graag als ‘de redder in nood‘ van een land positioneert dat een langgerekt verval tegemoet gaat.

Die oorlog zou vooral kunnen worden veroorzaakt door de ingrijpende wijzigingen op technologisch en geopolitiek vlak, schrijft het weekblad.

Zelfs indien China er in slaagt buiten een tweede Koreaanse oorlog te blijven, dan nog zullen het land en Rusland opnieuw met het Westen willen meestrijden in de grootmachtencompetitie.

Opmerkelijk daarbij is dat zowel China als Rusland nu gebruik maken van door Amerika ontwikkelde militaire technologie. Denk daarbij aan precisie-langeafstandsraketten en elektromagnetisch spectrum-oorlogsmaterieel. Op die manier hebben ze de prijs van een aanval op hun land enorm de hoogte ingejaagd.

Waarom is dit belangrijk?

“Indien de Verenigde Staten China en Rusland toelaten regionale hegemonieën te creëren – bewust of als gevolg van het eigen onvermogen om op gepaste manier te reageren – geeft het beide landen groen licht om met brute kracht de eigen belangen na te jagen. De laatste keer dat zoiets werd uitgeprobeerd was het resultaat Wereld Oorlog I.”

De Doomsday Clock werd opnieuw vooruit gezet

Bonus: Deze week kondigde het The Bulletin of the Atomic Scientists (Chicago University) zijn ‘Doomsday Clock’ of ‘uurwerk van de apocalyps’ met 30 seconden vooruit te hebben gezet.

Als reden geven ze ‘de verontrustende uitspraken’ van Donald Trump op. Die liet zich positief uit over nucleaire wapens en negatief over klimaatverandering. Net dat vinden de wetenschappers de twee grootste gevaren voor de toekomst. 

Sinds 1947 bepaalt deze groep Amerikaanse atoomwetenschappers jaarlijks of de wereld dichterbij of juist verder verwijderd is van een grote ramp. Denk daarbij aan een nucleaire of biologische oorlog, of rampen als gevolg van klimaatverandering. Hoe dichter we bij middernacht komen, hoe groter het gevaar op een kernoorlog. Het uurwerk wijst nu 23 uur,  57 minuten en 30 seconden aan. De laatste keer dat het zo laat was, was in 1953. In volle Koude Oorlog testten Rusland en de VS toen thermonucleaire wapens.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20