‘Brexit-architect’ Boris Johnson wil een brug over het Kanaal

Boris Johnson, de Brits minister van Buitenlandse Zaken, wil een kolossale brug bouwen die het VK en het Europese vasteland met elkaar moeten verbinden. Dat heeft hij gezegd in een gesprek met de Franse president Emmanuel Macron. Johnson wordt samen met Nigel Farage beschouwd als één van de architecten van de brexit.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson (Conservative Party), gekend als één van de meest beruchte brexiteers, heeft volgens verschillende Britse media tegen de Franse president Emmanuel Macron (En Marche) gezegd dat het “een beetje belachelijk” is dat Frankrijk en Groot-Brittannië enkel verbonden zijn door een treinspoor. Daarna stelde Johnson voor om een enorme brug tussen de twee landen te bouwen. Die zou ongeveer 22 mijl of 35 kilometer lang worden. De reactie van Macron: “Ik ga akkoord. Let’s do it.” Johnson heeft publiekelijk nog niets gezegd over zo’n brug en het staat ook in geen enkel officieel document vastgelegd. Aan de BBC zegt hij nu ook dat er “geen specifieke plannen” zijn voor zo’n project. Toch zijn de Britse media zeker van bovenstaand gesprek met Macron. Op Twitter hintte Johnson wel al naar zo’n brug: “Ons economisch succes hangt af van goeie infrastructuur en goeie connecties. Misschien is de kanaaltunnel maar een eerste stap?”

Meerdere aanwijzingen

De Britse krant The Daily Telegraph meldt dat het lang niet duidelijk is of er al gedetailleerde gesprekken over een brug plaatsvonden tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Wel is het zeker dat Johnson aan zijn medewerkers gezegd heeft dat “de technologie snel vooruitgaat en er op andere plaatsen ook lange bruggen gebouwd worden”. In het verleden gaf Johnson al meermaals aan voorstander te zijn van een tweede kanaaltunnel. Als burgemeester van Londen wilde Johnson zelfs een luchthaven in de monding van de Thames, Boris Island, maar het idee werd van tafel geveegd omdat er praktische bezwaren waren en het te duur was in vergelijking met de uitbreiding van Heathrow.

Akkoord over handel

Macron, een radicale internationalist en voorstander van de Europese Unie, stelde voor dat Groot-Brittannië en Frankrijk samen “een nieuw tapijt zouden weven” met een reeks akkoorden omtrent cultuur, veiligheid, kunst, maar ook handel. Dat laatste is op zich een verrassende uitspraak. Zo wil Brits brexit-minister David Davis (Conservative Party) na de brexit een overgangsperiode tot ten laatste 2022, waarin het VK in de douane-unie blijft. Davis is van mening dat het VK het recht heeft om tijdens zo’n overgangsperiode wél handelsakkoorden te sluiten met andere landen. Binnen de douane-unie worden geen belastingen op vervoer geheven en tegenover de rest van de wereld hanteren ze hetzelfde importtarief. Dat impliceert dus dat de EU-landen, die in de douane-unie zitten, geen individuele handelsonderhandelingen voeren met derde landen. Maar dat is niet de visie van Davis.

Britten maken Parijs het hof

Het is duidelijk dat Brits premier Theresa May (Conservative), nu de bijzondere relatie tussen de Britten en de VS onder druk staat en de brexit voor de deur staat, een soort oude ‘entente cordiale’ met Parijs terug in het leven wil roepen. Tijdens de Frans-Britse top aan Koninklijke Militaire Academie Sandhurst bood Macron aan het Tapijt van Bayeux tijdelijk uit te lenen aan de Britten. Dat is een Middeleeuws borduurwerk dat de slag bij Hastings uitbeeldt, een gevecht tussen de Engelsen en de Fransen. May beloofde de Fransen dan weer Fransen 50 miljoen euro om de grens bij Calais te versterken, waar de Kanaaltunnel in de buurt ligt. Johnson tweette gisteren een foto van zichzelf en Macron met hun duimen omhoog: “Ik ben blij dat we een panel van experts kunnen aanstellen dat gezamenlijke projecten zal onderzoeken. Ons economisch succes hangt af van goede infrastructuur en goede verbindingen. Moet de Kanaaltunnel niet een eerste stap zijn?” Vorig jaar schreef Brits opiniemaker Tim Shipman dat Johnson een wegtunnel tussen Groot-Brittannië en Frankrijk onder het Kanaal wil om een goede relatie met Frankrijk te garanderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20