Assistent topman Goldman Sachs stal voor 1,2 miljoen dollar aan wijn

Nicolas De Meyer, de persoonlijke assistent van de nummer twee van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, is door zijn baas aangeklaagd voor de diefstal van meer dan honderd flessen wijn. Daaronder bevinden zich 7 flessen uit de zeer begeerde wijngaard van het Franse Domaine de la Romanée-Conti.

De Meyer gaf aan David Solomon en zijn vrouw toe honderden zeldzame flessen te hebben gestolen voor een totale waarde van meer dan 1,2 miljoen dollar. De 7 flessen Romanée-Conti hadden een waarde van om en bij de 19.000 dollar elk.

Toen de zaak aan het licht kwam beloofde hij het koppel binnen de 24 uur het geld terug te betalen.  Maar eerder dan dat vluchtte hij naar Rome. Later reisde hij door naar Brazilië, Argentinië, Zwitserland en Marokko. Uiteindelijk kon hij donderdag door de FBI worden gearresteerd op de luchthaven van Los Angeles. De FBI kon zijn spoor volgens dankzij zijn bankafschriften en de geldautomaten waar hij cash had afgehaald.

De Meyer was voltijds in dienst bij de Solomons. Hij was o.a. verantwoordelijk voor  de ontvangst van wijnbestellingen in hun appartement in Manhattan. De Meyer moest er ook op toezien dat wijn vanuit New York naar het buitenverblijf van de Solomons in de Hamptons werd gebracht.

Hij profiteerde van die positie om flessen te stelen. Daarna verkocht hijze onder een valse naam aan een wijnhandelaar in North Carolina.

Diefstal kwam aan het licht bij de verkoop van het huis

De diefstal kwam aan het licht toen Solomon in november 2016 zijn appartement in New York voor 21,5 miljoen dollar verkocht. Dat appartement gaf uit op Central Park en had een wijnkelder waar 1.000 flessen konden worden opgestapeld. Maar uit de inventaris bleek toen dat honderden flessen ontbraken.

In afwachting  van zijn proces oordeelde de rechter dat er wel degelijk kans is dat De Meyer opnieuw het hazenpad kiest. Hij zit ondertussen in de befaamde Rikers-gevangenis. Hij riskeert 10 jaar gevangenisstraf.

Domaine de la Romanée-Conti

Het Domaine de la Romanée-Conti bottelt jaarlijks zo’n 7.000 kisten.  5.000 daarvan worden in de Romanée Conti-wijngaarden zelf geproduceerd. Dit stuk land van amper 2 hectare groot wordt bio-dynamisch bewerkt en per paard geploegd. Verder hebben wijnen uit het domein decennia eerder dan  jaren nodig om hun optimale drinkbaarheid te bereiken. Een 1978 Montrachet uit hetzelfde domein blijft nog altijd de duurste fles ooit in de VS verkocht (23.000 dollar/fles).

Hoe smaakt een fles wijn van 23.000 dollar?

Wie niet de middelen heeft om zich zo’n fles te veroorloven, maar toch willen weten hoe zo’n fles 1978 Romanée-Conti smaakt, krijgen op The World of Fine Wine alvast een beschrijving:

‘A sweet, rich, fragrant, pure expression of refined Pinot Noir that, after half an hour, was fully aroused, more soft fruit, with a hint of raspberry. On the palate, it was distinctly sweet, mouth-filling yet with a relatively modest alcoholic content (13%), a velvety texture, a touch of sprightliness and a refreshing finish.

David Solomon

Arm zal Solomon – die al een potentiële opvolger voor CEO Lloyd Blankfein wordt beschouwd – ook na de diefstallen niet worden. Hij heeft een jaarloon van 1,85 miljoen dollar en heeft ook nog eens recht op verschillende bonussen. Onlangs kreeg hij ook nog eens een pakket aandelen Goldman Sachs voor een waarde van 10 miljoen dollar cadeau.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20