De heisa rond Theo Francken (N-VA) doet de MR en haar boegbeeld Charles Michel pijn: het beeld als zou Bart De Wever de wet dicteren werd wel plots heel fel bevestigd door de uitspraken van de N-VA-voorzitter dit weekend.
“Als men Theo Francken vraagt om ontslag te nemen, dan zal de N-VA zich uit de regering terugtrekken”, zo zei De Wever. Die keiharde communicatie was bedoeld voor CD&V en Open VLD, die zich steeds feller opstelden over de vraag of de staatssecretaris wel nog kan aanblijven na de Soedan-kwestie. “Hij moet voor zichzelf uitmaken of hij nog kan functioneren of niet”, zei Wouter Beke (CD&V) vorige week, z’n parlementslid Ivo Belet (CD&V) ging daar nog feller op door afgelopen weekend. En zondag had ook Gwendolyn Rutten (Open Vld) kritiek op de staatssecretaris. De Francken-crisis is dus nog niet voorbij in de federale regering. Want nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever z’n Vlaamse coalitiepartners CD&V en Open Vld de wacht aanzette, kon de MR niet anders dan fel reageren. En dus komt premier Charles Michel (MR) plots in aanvaring met De Wever. “Chantage maakt op mij geen indruk”, zo stelde Michel, nadat hij dit weekend al verklaarde “niet de handpop van N-VA te zijn”.
Maar de MR ondervindt de ‘collateral damage‘ van die uitval van N-VA. Want in Franstalig België smult men van ‘veto’s’ van De Wever: het bevestigt het beeld van de Vlamingen die de wet dicteren. Michel kon dus niet anders dan terugslaan. Op Bel RTL vanmorgen reageerde hij door te zeggen dat hij “niet onder de indruk is van de chantage”, zonder daarbij expliciet N-VA te noemen. “En ook de bedreigingen of provocaties van Erik Van Rompuy (CD&V) doen dat niet.” Van Rompuy had op z’n blog geschreven dat de premier de handpop is van de N-VA. “De dossiers van asiel en migratie verdienen meer dan ego’s die ruzie maken. Ik laat mijn agenda dus niet dicteren. Niet door de oppositie, maar ook niet door een meerderheidspartij”, zo stelde Michel nog. N-VA heeft er alle belang bij dat de MR in Franstalig België scoort. Veel andere partners of bondgenoten hebben ze niet, zelfs nu het cdH met MR in een coalitie zit in Wallonië. Maar de heisa rond Francken brengt de Vlaams-nationalisten en de Franstalige liberalen nu lijnrecht tegenover elkaar, alvast in het opbod van stoere uitspraken. Het dossier van de kernuitstap, dat er ook zit aan te komen, zal daarbij ook niet helpen. Want ook daar wil de MR iets heel anders dan de N-VA: de kerncentrales moeten dicht voor de premier.
“Wie nu regering laat vallen, speelt met vuur”
Op Radio 1 diende CD&V-vicepremier Kris Peeters ondertussen ook De Wever van antwoord: “Wie nu de regering laat vallen, speelt met vuur. De economische groei is er, de jobcreatie ook. We mogen dat nu niet in gevaar brengen. (…) Aan diegene die spelen met het idee van vervroegde verkiezingen: dat moeten we zeker niet doen.” Maar Peeters wees er nog eens op dat er een onderzoek rond de zaak loopt: “Zijn er mensen gefolterd? Dat moeten we uitzoeken. Mijn collega Jan Jambon (N-VA) heeft dat onderzoek onder hem. (…) Dat onderzoek is beslist in de kern, waar zowel Francken als Jambon aanwezig waren. We gaan daar niet op vooruit lopen, maar daar wel de nodige gevolgen aan nemen.”