Olie bijna 50% duurder dan voorbije zomer

De olieprijs klom tijdens de kerstperiode tot op zijn hoogste niveau sinds juni 2015. Een vat ruwe olie kost vandaag 60 dollar, dat is bijna 50% meer dan tijdens de zomermaanden. Dat is goed nieuws voor investeerders in oliemaatschappijen die een zwak jaar 2017 achter de rug hebben.

De klim is het gevolg van een aantal factoren. Zo was er vorige week een explosie bij een Libische pijplijn die de toevoer in het gedrang bracht. Maar de belangrijkste reden is zonder meer het succes van een overeenkomst deze zomer binnen de OPEC om de productie te beperken. Op die manier werd het aanbod artificieel gereduceerd, wat automatisch tot een hogere prijs heeft geleid. Eind november stemden de OPEC-landen dan in om die overeenkomst te verlengen tot eind 2018.

De stijgende olieprijs is niet zonder belang. Energie was zonder meer de slechtst presterende sector in 2017, maar dat tij lijkt nu te keren. Zowat alle olie-gerelateerde aandelen moesten in 2017 terrein prijsgeven. Maar in december lijkt die trend te zijn doorbroken, met een prijsstijging van een vat olie van bijna 10%.

Toen de olieprijs in 2014 en 2015 instortte, knipten vele olieproducenten in hun exploratie- en productiebudgetten. Het volume aan nieuwe olie is sinds 2014 dan ook elk jaar verder gedaald, met 2017 als het jaar waarin het minste nieuwe olie werd gevonden sinds de jaren 1940. Deze productie- en exploratiebeperkingen zullen onvermijdelijk tot een tekort in het aanbod leiden, terwijl de vraag naar olie gewoon verder blijft stijgen. De combinatie van deze elementen zal de olieprijs ook op de langere termijn doen blijven stijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20