Puigdemont: “Van het onafhankelijkheidspad zal niet worden afgeweken”

“Als president eis ik dat de Spaanse regering en zij die ze steunen iedereen in hun ambt herstellen die ze hebben afgezet zonder toelating van de Catalanen”. Dat zegt Carles Puigdemont (Junts per Catalunya), de afgezette president van Catalonië, in een nieuwjaarstoespraak van uit Brussel. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais.

Carles Puigdemont eist in zijn nieuwjaarsboodschap politieke onderhandelingen en het herstel van zijn regering door Madrid. Hij wil ook “politieke onderhandelingen” met de Spaanse regering in Madrid. Die had de Catalaanse regering op 27 oktober afgezet na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring.

“Catalanen hebben recht op republiek”

Puigdemont zegt in zijn boodschap nog dat de Catalanen “een democratisch matuur volk zijn, die het recht hebben om een republiek van vrije mannen en vrouwen te vormen”. Hij wijkt dus niet van zijn idee af om Catalonië wel degelijk van Spanje af te scheuren, maar geeft niet aan of hij opnieuw zal proberen om eenzijdig de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen. Puigdemont riskeert in Spanje nog steeds opgepakt te worden omdat hij een onafhankelijkheidsreferendum georganiseerd heeft dat in de ogen van Madrid illegaal is. Sindsdien verblijft hij in België om een gevangenisstraf te vermijden, negen van zijn regionale ministers werden in Madrid de cel in gestuurd.

Junts per Catalunya, de lijst van Puigdemont, haalde bij de regionale verkiezing van 21 december de meeste stemmen onder de pro-onafhankelijkheidspartijen. Als grootste partij kwam de niet-separatistische partij Ciutadans uit de bus. Spaans premier Mariano Rajoy zijn Partido Popular behaalde het slechtste resultaat ooit in Catalonië. In twee jaar tijd verschrompelde ze van 11 naar 3 zetels. Wellicht is zijn hard optreden in Catalonië de oorzaak. De pro-onafhankelijkheidspartijen kunnen samen een meerderheid vormen. Ze haalden geen 50% van de stemmen, maar wel voldoende zetels. Er wordt nu bekeken hoe Puigdemont de Catalaanse regering “vanop afstand” kan leiden.

Rajoy vindt het absurd dat Puigdemont Catalonië vanuit Brussel zou besturen. Hij vraagt ook dat de Catalanen een president benoemen die de president van alle Catalanen wil zijn en niet van de helft ervan. Op 17 januari 2018 staat de eerste zitting van het Catalaanse parlement gepland.

De rivaliserende separatistische partij ERC (Republikeins Links van Catalonië) roept Puigdemont op om naar Spanje terug te keren, maar dan komt hij, zoals-leider Oriol Junqueras, vast te zitten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20