Duitse krantenuitgevers boeken belangrijke overwinning in strijd tegen internetaanbod openbare omroep

De Duitse openbare omroep lijdt een belangrijke nederlaag in een aanslepend conflict met de krantenuitgevers. Het Bundesgerichtshof in Karlsruhe bevestigt een eerder vonnis van een rechtbank in Keulen. Die oordeelde dat de gratis app van de Tagesschau  – het journaal van publieke omroep ARD – “žop ontoelaatbare wijze op de pers” lijkt.

Volgens de ARD is de app onderdeel van een hedendaags aanbod. Daarin wordt het geschreven woord gecombineerd met multimedia (audio en video). Maar de rechter acht dat argument nu ontoereikend. De Duitse ‘omroepwet’ bepaalt namelijk dat publieke zenders geen “op de pers gelijkend aanbod” op digitale media mogen verspreiden.

Oneerlijke concurrentie

In verschillende Europese landen binden kranten- en internetuitgevers de strijd aan met de publieke zenders. Deze laatsten kunnen op belastinggeld rekenen om te concurreren met het online-aanbod van kranten- en internetuitgevers. Maar die moeten hun inkomsten op de vrije markt verdienen. En dat is oneerlijke concurrentie, zeggen de uitgevers.

In Duitsland boeken ze nu een eerste overwinning. De openbare omroep kan alsnog zijn gelijk trachten te halen bij het grondwettelijk hof .

Google en Facebook

De Duitse openbare omroepen ARD en ZDF (samen met hun tientallen regionale radio- en tv-dochters en Deutschlandradio) ontvangen jaarlijks zo’n 8 miljard euro, gefinancierd uit kijk- en luistergeld. Er is al jaren verzet tegen deze regeling, omdat Duitse krantenuitgevers, net als in andere Europese landen, op internet in een moeilijke overgangsfase zitten. Dat komt omdat voornamelijk Google en Facebook met het gros van het reclamegeld op internet aan de haal gaan.

België

Ook in de Belgische media is er vaak discussie over de rol en het aanbod van de VRT. Van alle inkomsten ( 435,9 miljoen euro) komt 61% uit belastinggeld. De overige 39% verwerft de VRT op andere manieren. Maar op hetzelfde moment gaat er 270 miljoen euro subsidies per jaar naar de kranten. Die  worden door de overheid gesteund door de financiering van de krantenbedeling. Onafhankelijke internetuitgevers krijgen niets.