Republiek Tabarnia wil zich afscheiden van Catalonië

In Catalonië promoot een protestbeweging nu de scheiding van de provincies Barcelona en Tarragona van de rest van het Catalaanse moederland.
De anti-nationalistische groepering promoot de oprichting van de Republiek Tabarnia, waarin de 2 provincies worden samengebracht die tijdens de voorbije verkiezingen tegen de onafhankelijkheid stemden. Ze gebruiken daarvoor dezelfde argumenten als de separatisten gebruiken om Catalonië van Spanje te scheiden.

“Catalonië steelt van Tabarnia, de inwoners van Tabarnia hebben het recht om hun toekomst veilig te stellen, de mensen van Tabarnia willen enkel stemmen, Tabarnia is de Catalaanse Krim, etc…”

De idee van een ‘Republiek Tabarnia’ is niet eens nieuw. Al in 2015 werd door het platform Barcelona is not Catalonia een webpagina opgericht, waarin stond te lezen dat “Catalonië wel degelijk uit twee totaal verschillende zones bestaat vanuit economisch, linguïstisch, sociaal en identitair standpunt Het ene separatistisch, het andere constitutionalistisch (Tabernia).”

Tabarnia, een uit de hand gelopen grap?

Volgens Carla Arrufat, de voorzitter van het platform, wordt bij elke verkiezing duidelijk dat in Barcelona en Tarragona men voor niet-separatistische partijen stemt. Dat was ook vorige week weer het geval, toen het constitutionalistische Ciutadans in beide provincies de verkiezingen won.

Het platform ziet de ‘Republiek Tabarnia’ veeleer als een grap, maar wil vooral de separatisten een spiegel voorhouden. En die separatisten weten niet hoe daarmee om te gaan. Op sociale media reageerden die al snel met woorden als ‘etnisch nationalisme’, ‘economisch populisme’ en ‘fictieve grenzen’.  Juan Carlos Girauta van Ciutadans ziet in Tabarnia “ een meedogenloze spiegel voor de nationalisten en de weerspiegeling van hun gebrek aan solidariteit”.

De grap lijkt snel uit de hand te lopen. Toen dinsdag een petitie werd opgestart om de Kamer van Volksvertegenwoordigers te vragen “Tabarnia uit te roepen tot een autonoom gebied binnen Spanje en onafhankelijk van Catalonië”, werd die in luttele uren door 25.000 mensen ondertekend. Er is ook al aan een vlag gedacht.