20 miljard compensaties voor aankoop Franse Rafale-straaljagers

Frankrijk biedt België  geen 4 miljard, voor maar liefst 20 miljard euro aan compensaties aan indien ons land de Rafale-straaljager van de Franse vliegtuigbouwer Dassault koopt.  “De lobbymachine draait op volle toeren”, zegt Federaal minister Defensie Steven Vandeput (N-VA), Hij vertrouwt het voor geen haar.

De operaties van de Belgische F-16’s tegen Islamitische Staat in het Midden-Oosten zijn aan een einde gekomen. Er is geen officiële informatie vrijgegeven van eventuele burgerdoden, doelwitten en kostprijs, maar er wordt gesproken van “een succesvolle opdracht in de strijd tegen terreur”. Ondertussen zijn de toestellen aan vervanging toe. De Fransen hadden ons land eerder al “een breed samenwerkingsverband” aangeboden als de federale regering het Rafale-gevechtsvliegtuig zou verkiezen en niet de concurrenten F-35 en Eurofighter. Ondertussen hebben Frankrijk en Dassault Aviation een concreet voorstel uitgewerkt om de Belgische regering te verleiden. Eerder beloofde Parijs al 4 miljard euro aan compensaties als België het Rafale-gevechtsvliegtuig zou kopen, nu bieden ze 20 miljard. Dat blijkt uit documenten van Dassault die De Tijd kon inkijken. “Het heeft alles weg van een wanhoopspoging van aan de zijlijn”, klinkt het bij de regering.

Vandeput: “Te mooi om waar te zijn”

Minister Defensie Steven Vandeput (N-VA) zegt dat dit vooral het bewijs dat de lobbymachine op volle toeren draait. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis. “Het Franse aanbod is te mooi om waar te zijn”, zegt Vandeput. “De lobbying draait op volle toeren, maar wij hebben gekozen voor een rechtlijnige en objectieve methode via de RfGP (Request for Government Proposal, red.). Oprecht jammer dat Frankrijk een andere weg kiest. De beweringen dat hun aanbod daarbinnen niet paste, is gewoonweg onjuist. De criteria zijn duidelijk. Punt uit.”

Amerikanen en Britten volgden regels wel

De federale regering is niet te spreken over de manier waarop de Franse regering via de Belgische media, onder meer via opiniebijdrages van de Franse minister van Defensie, druk uitoefent. Frankrijk heeft de vastgelegde procedure van de Belgische regering voor de vervanging van de oude F-16’s niet gevolgd. Voor de andere alternatieven, de F35 en de Eurofighter, hebben de Amerikaanse en Britse regeringen dat wél al gedaan met een dik dossier. Van Frankrijk kregen we tot nu toe enkel een brief van drie bladzijden. Daarin werd gesproken over een nieuw Europees gevechtsvliegtuig, samen met Duitsland. Volgens de Belgische legertop is er sindsdien niet veel veranderd: “Het Franse bod is een hol bod. Ze hebben geen timeline, geen programma, geen antwoorden.”

Samenwerking met Frankrijk wel mogelijk, maar niet op deze manier

Toch had de federale regering de jongste tijd geen eenduidig standpunt over Frankrijk en de nieuwe gevechtsvliegtuigen. Zo zijn premier Charles Michel (MR) en de Franse president Emmanuel Macron twee handen op één buik en wil Michel dat graag zo houden. Vandeput ziet in het Franse voorstel geen mogelijkheid voor de vervanging van de huidige F-16’s. Hij wil best spreken over een samenwerking voor een nieuw vliegtuig, maar de deadline van 2023, wanneer de eerste F-16’s afgedankt worden, kan daarmee niet gehaald worden. Ook bij andere MR-leden zou de “Franse arrogantie” intussen in ergernis opgewekt hebben.