Saoedi’s organiseren schaaktoernooi: vrouwen apart, Israëli’s niet welkom

In samenwerking met de wereldschaakbond FIDE gaat vandaag in de Saoedische hoofdstad Riyad het Koning Salman-toernooi van start. Het is een nieuwe stap in een reeks sociale hervormingen die de jonge kroonprins Mohammed bin Salman doorvoert. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Hetevenement is een stap dichter bij de sociale hervormingen en bijna de helewereldtop is aanwezig, behalve Israëlische schakers, want die zijn niet welkom.Onder de 180 prominente deelnemers zijn de Noorse wereldkampioenMagnus Carlsen, Levon Aronian uit Armenië, de nummer twee van dewereldranglijst, ene Indiase ex-wereldkampioen ViswanathanAnand.

Nietiedereen is even enthousiast over het evenement. De moefti in het landbijvoorbeeld houdt zich nog steeds aan de regels van de islam dat het schakenverbiedt, omdat het de deur tot gokken iets verder opent. Jonge Saudi’sdaarentegen noemen schaaksport net een intellectuele uitdaging. De wedstrijdduurt tot en met zaterdag. Nog opmerkelijk: er wordt een wedstrijd apart georganiseerd voor vrouwen en dedeelneemsters moeten met een donkerblauwe of zwarte broek en een blouse diehoog sluit, komen opdagen. Dat de Israëlische schakers geen antwoord kregen ophun verzoek voor een visum, kan liggen aan spanningen tussen de twee landenachter de schermen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20