[media-credit name=”KARIM SAHIB / AFP” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]
De meeste landen op aarde worden geregeerd door het kapitalisme en er zijn weinig krachtigere symbolen van economische macht dan wolkenkrabbers.
De grootste gebouwen in de wereld hebben traditioneel een barometerfunctie. Het zijn uiterst zichtbare symbolen van wat een maatschappij belangrijk vindt en de waarden die eigen zijn aan een bepaalde tijdsgeest.
Autocratieën
Het zijn vooral autocratieën die een opmerkelijke voorliefde laten blijken voor de bouw van wolkenkrabbers. Dat blijkt uit recent onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Oslo. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat dictaturen jaarlijks gemiddeld 1,6 keer meer wolkenkrabbers bouwen dan democratieën. Berekend werd dat dictators jaarlijks gemiddeld 150 meter extra wolkenkrabbers laten optrekken. Volgens de Noorse wetenschappers proberen dictators met de realisatie van deze gigantische bouwwerken indruk te maken op hun eigen bevolking. Ze trachten ook de internationale opinie met hun bouwkundige prestaties te imponeren.
De 102 hoogste gebouwen ter wereld
De South China Morning Post maakte deze visualisatie van ’s werelds hoogste gebouwen. De grafiek wordt gedomineerd door de Jeddah Tower. Dat is een wolkenkrabber die momenteel wordt gebouwd in Saoedi-Arabië . Bij zijn oplevering in 2019 zal die de psychologische grens van 1 kilometer hoogte hebben gesloopt. Deze Jeddah Tower zal de huidige wereldwijde recordhouder, de 827 meter hoge Khalifa-toren in Dubai, ver achter zich laten. Met een totale kostprijs van 1,11 miljard dollar, 530.000 vierkante meter beton, tachtigduizend ton staal en tweehonderd verdiepingen verbreekt deze nieuwe toren alle records.
Steden
Enkel grote steden hebben de middelen om extreem hoge gebouwen neer te zetten. Nu meer dan de helft van de wereldbevolking in de stad woont en ook de opkomende economieën zich graag profileren lijken alle voorwaarden vervuld voor een globale wedloop in de bouw van wolkenkrabbers.
De voorbije 2 jaar werden wereldwijd niet minder dan 39 wolkenkrabbers gebouwd die hoger zijn dan 300 meter. Niet minder dan 5 daarvan zijn hoger dan de Empire State Building. Die was van 1931 tot de bouw van de Twin Towers van het World Trade Center in 1971 het hoogste ter wereld. Sinds 2000 is de bouw van dit soort mega-constructies met 402% gestegen.
China
Het is vooral China dat ten prooi is gevallen aan de ‘skyscraper mania‘. In elke modale Chinese stad zijn er wolkenkrabbers in aanbouw. De cijfers zijn dan ook duizelingwekkend. Sinds 2012 heeft China 38 gebouwen opgeleverd die hoger zijn dan 300 meter. Daar komen er in 2018 nog eens 16 bij. Opmerkelijk daarbij is dat 20 van ’s werelds 100 hoogste gebouwen zich in de mega-regio Pearl River Delta bevinden, gevormd door de driehoek Hong Kong, Shenzhen en Guangzhou. Als gevolg daarvan bevinden vandaag 46 van de top 100 hoogste gebouwen zich in China; een aantal dat de komende jaren enkel zal toenemen.
Verenigde Arabische Emiraten
Ook in de Verenigde Arabische Emiraten zijn de voorbije decennia ettelijke wolkenkrabbers gebouwd. Dubai telt een kleine 1.000 van deze constructies en momenteel worden 13 bouwprojecten afgewerkt die hoger zullen zijn dan 300 meter.
Rusland
In tegenstelling tot Europa dat wordt gekenmerkt door een relatief laag aantal wolkenkrabbers (met Benidorm als uitzondering), telt het Moscow International Business Centre vier gebouwen doe hoger zijn dan 300 meter. Het hoogste gebouw in de EU is de Londense ‘The Shard’, die 72 verdiepingen telt en 310 meter hoog is.
Verenigde Staten
Met de bouw van het Empire State Building en de Twin Towers profileerden de VS zich jarenlang als de onbetwiste wereldkampioenen in de bouw van wolkenkrabbers. Daar is de voorbije decennia een einde aan gekomen. De voorbije 20 jaar werden amper zes gebouwen neergezet die hoger zijn dan 300 meter.
Eén stad wil graag de uitzondering op de regel zijn en dat is de stad waar het ooit allemaal begon: New York. Daar worden vandaag 30 wolkenkrabbers voltooid, een symptoom van de stilaan oververhitte luxe-vastgoedmarkt.
Ook Philadelphia en San Francisco krijgen er straks nieuwe wolkenkrabbers bij.