Voor wanneer de Europese Uber, Apple, Google of Airbnb?

Het Europees Hof van Justitie heeft woensdag een arrest geveld waarbij de lidstaten de toelating krijgen om activiteiten te reguleren van bedrijven zoals Uber. In de Franse krant Les Echos roept hoofdredacteur Daniel Fortin Europa op om in te zetten op valabele Europese concurrenten voor de zogenaamde GAFA’s (Google, Apple, Facebook en  Amazon) en andere Amerikaanse multinationals. Want we mogen niet enkel op de wetgeving rekenen om ze af te remmen, aldus de Fransman:

“Indien deze regulerende maatregel perfect verdedigbaar is op legaal vlak, dan wordt hij ook omgeven door een onfris parfum van onmacht. Of protectionisme zelfs, als antwoord op de Amerikaanse digitale kolonisering.

Uiteraard is het totaal ontoelaatbaar dat deze bedrijven geen belastingen betalen in de landen waar ze actief zijn. Maar Europa lijkt geen andere troeven achter de hand te houden. Omdat het er niet in slaagt digitale kampioenen te creëren die in staat zijn met die GAFA’s te concurreren.

Europa heeft dus beslist de rechtspraak in te schakelen om ze af te remmen. Dat is geen slecht idee, op voorwaarde dat men er in slaagt zelf een geloofwaardig aanbod op digitaal vlak te ontwikkelen.”?

Een ‘Europese Google’, met 25 miljoen euro aan kapitaal…

Be smart: Fortin is niet de eerste die zich vragen stelt over de Europese onmacht op digitaal vlak. Eind 2015 publiceerde de Harvard Business Review publiceerde een studie met de naam ‘Die andere Europese crisis: de digitale recessie‘. Volgens het gezaghebbende tijdschrift verliezen alle EU-landen die een hoge digitale graad van ontwikkeling doormaakten sinds 2008 terrein. Enkel het VK ontsnapt aan die trend. Het is nu wachten op het volledige afhaken (“Stall Out“), aldus de HBR. Het probleem? De financiering van onze start-ups en unicorns (eenhoorns). Zo kreeg de Frans-Duitse zoekmotorcombinatie Qwant in 2015 ruim 25 miljoen euro toegestopt door de Europese Investeringsbank (EIB). Om te concurreren met Google. Google’s moederbedrijf Alphabet maakte in oktober zijn kwartaalcijfers bekend. Het bedrijf realiseerde over het derde kwartaal van 2017 een omzet van 27,7 miljard dollar en een nettowinst van 6,7 miljard. Zet daar eens 25 miljoen euro tegenover. Resultaat: Begin dit jaar had Qwant 32 miljoen bezoekers per maand, Google heeft er 40.000… per seconde.