Saoedi’s willen Amerikaanse schalie-olie

Saoedi-Arabië wil investeren in de productie van Amerikaans schaliegas en-schalie-olie. Dat schrijft de Wall Street Journal. Het Saoedische staatsbedrijf Aramco voert gesprekken met verschillende Amerikaanse producenten, waaronder Tellurian.  Los daarvan tonen de Saoedi’s ook interesse voor twee gigantische Amerikaanse olie- en gasbekkens, de Perm en Eagle Ford.

Pogingen om Amerikaanse olie- en gasactiva te verwerven zouden een keerpunt betekenen in de Saoedische oliestrategie. Het land is al tientallen jaren ’s werelds grootste exporteur van ruwe olie, maar de snel groeiende Amerikaanse productie van schalie-olie heeft de olieprijzen gedrukt. Voor de Saoedi’s zat er niets anders op dan hun  afhankelijkheid van de inkomsten uit de enorme aardoliereserves af te bouwen. Dat proces is onder leiding van kroonprins Mohammad bin Salman (MbS) al een tijd geleden ingezet.

De gesprekken die de Saoedi’s en de Amerikanen voeren zijn een gevolg van de sterk verbeterde relaties tussen Riyadh en Washington. President Trump ziet de Saoedi’s als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de Iraanse invloed in de regio.

Rick Perry, de Amerikaanse minister van Energie zei onlangs dat hij tijdens een recent bezoek aan het koninkrijk met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman had gesproken over de Amerikaanse export van LNG.

[media-credit name=”Pixabay” link=”https://pixabay.com/en/fracturing-shale-gas-natural-gas-333330/” align=”aligncenter” width=”640″][/media-credit]

Beursgang Aramco

Mocht Aramco in zijn opzet slagen en Amerikaans gas gaan produceren en exporteren, dan zou dat met het oog op de geplande beursintroductie van het bedrijf in 2018 interessant kunnen zijn voor potentiële investeerders. Aramco heeft al bevestigd dat het na de beursintroductie zou investeren in alternatieve energiebronnen. 

Aramco bezit al raffinaderijen over de ganse wereld, inclusief de Verenigde Staten, maar het produceert geen olie en gas buiten de grenzen van Saoedi-Arabië, noch importeert het aardgas of ruwe olie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20