Marc Coucke wordt de nieuwe baas bij RSC Anderlecht

Marc Coucke wordt de nieuwe eigenaar van voetbalclub RSC Anderlecht. Dat heeft het bestuur van de club bekendgemaakt na een hele dag onderhandelen. De overeenkomst met Coucke komt toch als een verrassing, want de voorbije maanden vielen veel namen te horen als kandidaat-overnemers. Die van Coucke was daar niet altijd bij.


Anderlecht wil nog voor het einde van het jaar de onderhandelingen met de voormalige topman van Omega Pharma afronden. “De Raad van Bestuur heeft alle ontvangen biedingen grondig bestudeerd. Na dit onderzoek heeft de RVB unaniem besloten om exclusieve onderhandelingen te voeren met de heer Marc Coucke”, schrijft Anderlecht in een persbericht.

Wat met KV Oostende?

Roger Vanden Stock toont zich tevreden met de keuze voor Marc Coucke. De zakenman, die op dit moment ook nog ook eigenaar is van KV Oostende, zou 70 procent van de aandelen van de club overnemen. De rest blijft in handen van een deel van de huidige aandeelhouders. Er is niet bekend gemaakt hoeveel Coucke betaald voor de aandelen van Anderlecht.

Ook wat hij zal doen met KV Oostende is nog niet geweten. Het is in België namelijk verboden om eigenaar te zijn van twee clubs uit eerste klasse. Dat probleem valt wel eenvoudig op te lossen door een stroman in één van de twee clubs te steken. Morgen om 15 uur houden Anderlecht en Marc Coucke een persconferentie met meer uitleg.

“Ik op tijd de fakkel doorgeven, zodat ik zeker was dat RSCA terechtkwam in de handen van mensen die het goed voor hebben met de club, en die bovendien een langetermijnvisie hebben en de club de nodige stabiliteit kunnen bieden”, reageert Vanden Stock. “Daarom ben ik verheugd met de beslissing van de Raad van Bestuur om de club over te laten aan de heer Coucke, samen met de aandeelhouders die aan boord blijven. Zij bieden samen de beste garantie op een succesvolle toekomst, waarin RSC Anderlecht het hoogste doel zal kunnen nastreven in België en een rol van betekenis zal blijven spelen in Europa”, gaat hij verder.

De nieuwe meerderheid/eigenaars hebben me overtuigd dat ze écht begaan zijn met de toekomst van deze club, zijn jeugd, zijn spelers, zijn medewerkers en ““ zeker niet onbelangrijk ““ zijn supporters. Zowel hun sportieve visie als hun financiële draagkracht laten het beste verhopen.”, besluit Roger Vanden Stock.

Snelle verkoop

Het was een publiek geheim dat de familie Vanden Stock het plan had om voetbalclub Anderlecht van de hand te doen. Maar toch kwam het als een donderslag bij heldere hemel toen midden november bekend raakte dat de club ook al echte onderhandelingen aan het voeren was over een mogelijke overname. De reden waarom de huidige aandeelhouders van Anderlecht zo snel willen verkopen, is nochtans heel logisch. Op 1 januari 2018 treedt er namelijk een nieuwe wet in waardoor kleine aandeelhouders een vele hogere meerwaardebelasting zouden moeten betalen. Bovendien heeft Anderlecht ook dringend geld nodig.

Aanvankelijk twee pistes

Initieel waren er twee grote pistes. Met het duo van Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute en Paul Gheysens, de man achter bouwpromotor Ghelamco en eigenaar van eersteklasseclub Antwerp, was er een belangrijke Vlaamse optie. Aan de andere kant waren er de vele roebels van de Oezbeeks-Russische zakenman Alisher Usmanov, die ook al aandeelhouder is van de Britse topclub Arsenal.

Al raakte niet veel later bekend dat die slechts als introductie- en tussenpersoon diende voor een derde, onbekende partij. De naam van Patokh Chodiev, bekend van de Kazachgate-affaire, circuleerde, maar dat werd nooit bevestigd.

article photo
Paul Gheysens

Vlaams duo splitst

Anderlecht wou de overname nog dit jaar rond hebben, en dus begon de tijd te dringen. Kandidaat-kopers kregen tot 19 december de tijd om een bod in te dienen.

De Oezbeeks-Russische connectie liet niets meer van zich horen en dus was toen al duidelijk dat Anderlecht in Belgische handen zou blijven.

Maar ook bij de Belgische kandidaten was er een grote verrassing. Het duo Vandenhaute-Gheysens splitste en bracht apart een bod uit. Als sinds oktober zouden de twee niet meer overeenkomen.

Gheysens stuurt zijn kinderen uit

Gheysens deed dat bij monde van zijn kinderen Michael (35), Simon (34) en Marie-Julie (23), aangezien hij als eigenaar van Antwerp zich niet in een tweede club mag inkopen. De baas van bouwpromotor Ghelamco wil graag de club Anderlecht om het een nieuw stadion te bouwen.

Aanvankelijk was het de bedoeling om in het nog te bouwen Eurostadion op Parking C van de Heizel voor de Rode Duivels ook Anderlecht te laten spelen. Maar nu zou hij in Neerpede een nieuw Anderlechtstadion willen bouwen.

Om Anderlecht toch te overtuigen rekende hij op Luciano D’Onofrio. Die heeft als persoonlijke vriend van Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock contacten bij Anderlecht.

article photo

‘Vrienden en fans van Anderlecht’

Maar ook Wouter Vandenhaute gooide, op het laatste nippertje, nog zijn naam in de hoed. Onder de naam ‘vrienden en fans van Anderlecht’ bracht hij een aantal Belgische investeerders samen. Zij hadden 45 miljoen euro veil om 60 procent van de aandelen in handen te krijgen.

Een van de bekendste namen in de groep rond Vandenhaute is Johnny Thijs, gewezen topman van AB Inbev. Op die manier heeft hij een link met Alexandre Van Damme, die de grootste aandeelhouder is bij de bierreus.

article photo