Dirk Achten, de Belgische baas diplomatie, wordt ambassadeur in Nederland

Dirk Achten (61), de huidige topman van Buitenlandse Zaken, ex-hoofdredacteur van De Standaard en gewezen kabinetschef van Karel De Gucht (Open Vld), krijgt nog een laatste mooie post, op het einde van zijn carrière: hij wordt ambassadeur in Nederland. Dat bevestigden bronnen in de regering.

Het zijn ‘diplomatieke dagen’ in Brussel: alle ambassadeurs die België overal ter wereld heeft komen even terug naar het thuisland voor een paar dagen overleg. Meteen is er ook groot nieuws: de grote chef van de diplomatie, Dirk Achten (rechts op de foto), verkast zelf naar Den Haag, om ambassadeur in Nederland te worden. Meteen moet er een nieuwe baas voor de FOD Buitenlandse Zaken komen.

Die zet is enigszins opvallend omdat Achten nooit echt de klassieke diplomatieke carrière gehad heeft: hij was nooit eerder ambassadeur. Als voormalig journalist en hoofdredacteur, en daarna rechterhand van De Gucht, was hij eerder politicus dan diplomaat, al twijfelt niemand aan de manier waarop hij de afgelopen jaren de 2.600 man sterke dienst van diplomaten en ander personeel van Buitenlandse Zaken aanstuurde.

Blauwe opvolger voor Achten?

Het nieuws komt net op het moment dat de diplomaten verzamelen blazen in Brussel voor de diplomatieke dagen: alle Belgische diplomaten die een paar dagen naar de hoofdstad terugkomen voor overleg en conferenties. Vrijdag zitten ze bij Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) en Senaatsvoorzitster Christine Defraigne (MR) voor een sessie in het parlement. Overigens moet Dirk Achten als voorzitter van het Directiecomité FOD Buitenlandse zaken daar ook speechen. Het wordt dus wellicht ook z’n afscheid, Nederland wacht dan. Meteen moet de regering dan op zoek naar een nieuwe topman voor de diplomaten. Een naam is er nog niet, dat kan ook niet want er moeten daarvoor examens uitgeschreven worden. Vermoedelijk wordt het wel opnieuw iemand van blauwe signatuur: de huidige minister van Buitenlandse Zaken is de Franstalige liberale Didier Reynders (MR).