10 zaken die stewardessen niet snel zullen toegeven

Heather Poole heeft 15 jaar ervaring als stewardess en schreef er haar boek ‘Cruising Altitude: Tales of Crashpads, Crew Drama, and Crazy Passengers at 35,000 Feet‘ over. Tien ietwat schokkende geheimen over haar job staan hier:

1. Je wordt pas betaald vanaf de deur dichtgaat

Luchtvaartpersoneel wordt enkel voor “vluchturen”? betaald, wat betekent dat ze jouw bagage eigenlijk gratis in de daarvoor voorziene ruimte boven je zetel duwen. Verhef je stem dan ook niet tegen een steward wanneer je met vertraging of een annulering geconfronteerd wordt, want zij verliezen er misschien nog meer aan dan jij.

2. De concurrentie is ongelooflijk hard

Toen Delta in 2010 duizend nieuwe vacatures aankondigde (startloon: ongeveer 13.000 euro per jaar), boden ruim 100.000 mensen zich aan. Dit is waarom de meeste stewardessen een universiteitsdiploma hebben, al staan vlotheid in een tweede of derde taal en ervaring in customer service nog beter op je CV.

3. Je lengte is belangrijk

In de jaren 1960 dwongen luchtvaartmaatschappijen strenge regels af inzake lengte, gewicht, leeftijd en familiale situatie. Dat is, na campagnes voor vrouwenrechten, intussen veranderd, maar wie te dik is om in de zetels of de nooduitgang te passen, te klein om bij de bagagerekken te kunnen of te groot zodat hij/zij zich in de cabine moet bukken, maakt zo ongeveer geen enkele kans.

4. Men kan je om allerlei bizarre redenen ontslaan

Je eerste zes maanden als stewardess ben je op proef en kan men je ontslaan om de meest uiteenlopende redenen. Een collega van Poole verloor haar job omdat ze een trui rond haar middel had gebonden en een andere omdat ze ziek was en naar huis vloog met een andere maatschappij. Zieke stewards mogen absoluut niet vliegen.

5. Coca-Cola Light is de vijand

Deze cola schuimt zo hard dat het driemaal langer duurt om een Coca-Cola Light uit te schenken dan een ander drankje.

6. Ook de doden vliegen

Lijken transporteren is duur (het kan in de V.S. tot 5.000 dollar kosten). Sommige mensen wagen zich daarom aan het smokkelen van overleden familieleden, al zal men een ongeplande tussenlanding inlassen als het luchtvaartpersoneel je hierop betrapt.

7. De mile-high-club kan je in de cel doen belanden

Het is niet illegaal om ‘het’ te doen in een vliegtuigtoilet, maar wel om de bevelen van het luchtvaartpersoneel in de wind te slaan. Meestal zijn het overigens andere passagiers die stewards vragen om in te grijpen wanneer de rij voor de toiletten te lang wordt.

8. Veel stewards hebben politietraining achter de rug

Talrijke stewardessen krijgen speciale opleidingen van de politie om tijdens de vlucht drugs- en mensenhandelaars op te sporen.

9. Kortere rokken betekent meer ervaring

Tijdens de proefperiode krijg je als stewardess in het crashpad – het appartement waar stewardessen met tot 20 samen slapen – niet enkel  de slechtste slaapplaats, ook je rok heeft een bepaalde minimumlengte, die slechts wanneer je een vast contract hebt wat mag worden ingekort. Piloten focussen hun avances dan ook op stewardessen met lange, eerder dan op korte rokken.

10. Denk alsjeblief aan je gordel

Sinds 1980 stierven er drie mensen door extreme turbulentie en twee ervan hadden hun gordel niet aan. Ook raakten 300 mensen in die periode zwaar gewond als gevolg van turbulentie en twee op drie van hen waren stewardessen. Extreme turbulentie is dus erg zeldzaam en gewoonlijk niet gevaarlijk, tenzij je je gordel niet aanhebt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20