België stuurt zijn dochters uit: onze ambassadeurs in Saoedi-Arabië en Iran zijn vrouwen

De volgende Belgische ambassadeurs in Saoedi-Arabië en Iran zullen vrouwen zijn. Het gaat om een opvallende diplomatieke zet van de regering Michel, want beide landen zijn lastige plekken om te leven, wonen en werken als vrouw. Vrouwenrechten worden er zwaar met de voeten getreden. Een erg symbolische maatregel, heel bewust genomen door België.

België neemt een steeds hardere houding in ten opzichte van Saoedi-Arabië. Meest in het oog springend is de ‘Grote Moskee’ in Brussel, een cadeautje van de religieuze koning Boudewijn, aan de Saoedi’s.

Sinds 1967 organiseren de Saoedi’s er de geloofsleer en sturen ze predikers, met nefaste gevolgen. Want het bijhorende Islamitisch Cultureel Centrum speelt volgens experten een sleutelrol in de verspreiding van een radicale vorm van de islam (het wahabisme). En het is die extreme vorm van de islam die ook door de volgelingen van IS wordt aangehangen. De parlementaire onderzoekscommissie van de aanslagen van 22/3 gaat nu die concessie afnemen.

Diplomatiek erg symbolisch

En nu komt er dus ook een duidelijk diplomatiek signaal. Dat schrijft De Tijd. Want heel symbolisch: de nieuwe ambassadeur van België in Saoedi-Arabië wordt een vrouw. In Saoedi-Arabië zijn de rechten van vrouwen nog steeds bijzonder beknot: pas heel recent werd het mogelijk dat vrouwen ook met de wagen kunnen rijden, al is dat nog niet helemaal ingevoerd. Maar allerlei essentiële zaken, zoals zelf geld beheren, naar de dokter gaan, een job zoeken, laat staan scheiden of trouwen, hebben vrouwen geen volwaardige rechten in het land.

In de nieuwe ronde van ambassadeurs die worden uitgestuurd heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) beslist om Dominique Mineur te benoemen als ambassadeur in Riyad. En voor Iran doet Reynders hetzelfde: ook daar heerst een fanatiek religieus regime, dat weinig op heeft met vrouwenrechten en mensenrechten in het algemeen. Met Véronique Petit wordt ook in Teheran de nieuwe ambassadrice een vrouw.