“Marketing van Amsterdam moet onmiddellijk worden stopgezet”

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) moet met onmiddellijke ingang stoppen de stad Amsterdam te promoten in marketingcampagnes. Geen cent belastinggeld mag nog naar marketing voor de hoofdstad, zegt de politieke partij D66. Het geld dat aan zulke campagnes wordt besteed moet nu naar de promotie van andere plaatsen in Nederland vloeien.

“Het is gek dat dit nog steeds gebeurt, want de gemeente heeft een hotelstop afgekondigd en heeft de groei van Airbnb ingetoomd,” zegt het Amsterdamse Tweede Kamerlid Jan Paternotte, tegenover de krant Het Parool.

Het NBTC krijgt van het  ministerie van Economische Zaken en Klimaat jaarlijks 8,7 miljoen euro subsidie om Nederland op de kaart te zetten. Welk deel daarvan rechtstreeks naar de promotie van Amsterdam gaat is moeilijk te becijferen. Paternotte:

“Het NBTC zegt zelf dat ze al inzetten op spreiding van toeristen over Nederland, maar de nadruk ligt nog steeds heel erg op Amsterdam. Dat zie je alleen al op hun website, waar twee op de drie foto’s uit Amsterdam afkomstig zijn.”

Het NBTC is ‘not amused’ met de opmerkingen van de politicus. “Wat we steeds meer doen is Amsterdam inzetten als middel, om de toerist juist de rest van Nederland te laten zien, in plaats van als doel.”

Negatieve gevolgen van toerisme

De Nederlandse hoofdstad probeert al geruime tijd de negatieve gevolgen van het toerisme in te dijken. Onder meer werd al een moratorium ingesteld op nieuwe hotels in het centrum van Amsterdam. Ook geldt nu een verbod op bijkomende toeristenwinkels. Dat verbod heeft onder meer betrekking op handelaars die zich willen toespitsen op fietsenverhuur, wafelverkoop en ticketdistributie. Tevens wordt gepoogd de activiteiten van alternatieve overnachtingsplatformen in te dijken. Om de toeristische overlast te beperken, werd ook de bierfiets uit het straatbeeld van de Nederlandse metropool verbannen. Een recent rapport van European Cities Marketing (ECM) rangschikt Amsterdam als de op negen na meest populaire toeristische bestemming in Europa.  Londen blijft de belangrijkste bestemming van het Europese stadstoerisme, gevolgd door Parijs en Berlijn. De top tien bestaat verder uit  Rome, Barcelona, Madrid, Praag, Wenen, München en Amsterdam.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20