‘Big Brother’ in je wagen biedt tot 20% korting op autoverzekering

In Japan bieden twee verzekeringsmaatschappijen vanaf januari belangrijke kortingen aan chauffeurs die veilig rijden. De kortingen voor zo’n autoverzekering kunnen oplopen tot 20% per maand. Voorwaarde is wel dat de chauffeurs 24 uur op 24 hun rijgedrag vanop afstand laten monitoren. Daarvoor wordt in de wagen een controle-apparaat gemonteerd dat communiceert met de verzekeringsmaatschappij.

Vanaf januari zullen Toyota Motor en Aioi Nissay Dowa Insurance de dienst aanbieden op alle nieuwe Lexus- en een gedeelte van de Toyota-modellen die in Japan worden verkocht. Beide bedrijven zullen vooral de snelheid, de versnellingen en abrupt remgedrag in kaart brengen. Wie traag en voorzichtig rijdt zal een aangepaste en gereduceerde verzekeringspremie worden aangerekend, op voorwaarde dat hij voldoende kilometers aflegt. Wie aan het programma deelneemt kan op elk tijdstip via een app checken wat zijn score is.

Het concept is niet helemaal nieuw. Taxibedrijven in Japan doen al jaren lang een beroep op soortgelijke technologie om veilig rijden onder hun chauffeurs te promoten.

Of het aanbod succes zal kennen valt af te wachten. Verwacht wordt dat het eventueel misbruik van persoonlijke data en de aanwezigheid van een ‘Big Brother’-element vele potentiële klanten zal afschrikken.

Meer