Jeroen Piqueur (Optima) en zijn twee kinderen zijn gearresteerd

Jeroen Piqueur, de topman van de Optima bank, is samen met zijn twee kinderen aangehouden door het parket van Gent. Waarvoor hij aangehouden is, is nog niet duidelijk. Het zou vermoedelijk om fraude gaan. Optima werd anderhalf jaar geleden failliet verklaard.

Optima Bank ging in 2016 op spectaculaire manier ten onder. De Nationale Bank zette de Gentse bank bijzonder hard onder druk, door de licentie van Optima om nog banktransacties te doen, af te nemen. Maar er waren ook opvallende uitspraken. Zo verklaarde de woordvoerder van de FOD Financiën Francis Adyns plots dat Optima Bank “vandaag of morgen failliet zal verklaard worden”. Uiteindelijk was er geen redden meer aan, en bleven het personeel en veel beleggers met een kater achter. Topman Jeroen Piqueur werd met de vinger gewezen, zijn banden met de (Gentse) politieke wereld werden nog eens onderstreept. Luc Van den Bossche, oud-minister voor sp.a, was één van de bestuurders van Optima, net als Open Vld’er Geert Versnick. Beiden kwamen beschadigd uit het verhaal.

Volgende versnelling van Gents parket

Maar verder dan dat ging het niet in 2016. In de Kamer en in de Gentse gemeenteraad kwamen er wel onderzoekscommissies, maar die toonden vooral aan dat er geen ongeoorloofde banden waren tussen de politiek en Optima. Optima zelf bleef ondertussen actief in het vastgoed, al kreeg het een nieuwe naam: Your Estate Solution. Nu neemt het Gentse parket dus een volgende stap. Zowel Jeroen Piqueur als zijn zoon Ruben en z’n dochter Rebecca zijn aangehouden. Binnen de vijf dagen zal de raadkamer beslissen of de drie in de cel blijven. De aanhoudingen volgen na een hele ronde verhoren die het parket afnam van ex-medewerkers en voormalige topmensen van Optima. Het onderzoek zou gaan naar misbruik in vennootschapsgoederen: heeft Piqueur zijn vennootschap leeggehaald ten voordele van zichzelf en z’n kinderen? In mei nog werd Piqueur wel veroordeeld in een zaak die los stond van Optima. Het ging om fiscale fraude, waarbij hij vier maanden effectieve celstraf en een boete van 1,5 miljoen euro kreeg. Hij moest daarvoor niet in de cel, maar draagt al een enkelband.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20