Een groot kunstmysterie lijkt opgehelderd nu de anonieme koper, die vorige maand 450 miljoen dollar neertelde voor een schilderij van Leonado da Vinci, de Soedische kroon prins Mohammed bin Salman (MbS) blijkt te zijn. Het gaat om het schilderij ‘Salvator Mundi’ of ‘De Redder van de Wereld’, dat een portret van Jezus Christus voorstelt. Het is het duurste kunstwerk ooit verkocht.
Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman gebruikte een stroman
De koper is de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman. Hij liet het werk kopen door een vertrouweling, de 48-jarige Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Die trad op als stroman.
De kroonprins begon 2 weken vooraleer prins Bader zich in New York meldde een zuiveringscampagne in de oliestaat. Daarbij werden tientallen miljardairs gevangen gezet in het Ritz-Carlton hotel in Riyadh.
De waarde van het werk werd in een eerste tijd rond de 100 miljoen dollar geschat, maar kunstkenners en -handelaars schatten het werk veel hoger in. Da Vinci is een wereldmerk en er zijn minder dan 20 werken van zijn hand in omloop. ‘Salvator Mundi’ is nu ook nog het enige dat in privé-bezit komt.
Twijfels rond ‘Salvator Mundi’
Opmerkelijk genoeg blijven er ook vraagtekens rond de authenticiteit van ‘Salvator Mundi’. Specialisten zien er zeker niet de hand van de meester in. Het zou op zijn best ‘een beetje da Vinci bevatten en veel studiowerk’ en het is ook nog’s erg beschadigd. Anderen hebben dan weer grote twijfels omdat da Vinci nooit mensen op deze manier heeft geportretteerd. Volgens de New York Times zal het schilderij worden tentoongesteld in het pas geopende Louvre-museum in Abu Dhabi.
Da Vinci’s Salvator Mundi is coming to #LouvreAbuDhabi pic.twitter.com/Zdstx6YFZG
“” Louvre Abu Dhabi (@LouvreAbuDhabi) December 6, 2017
Het koninklijk huis van Saoedi-Arabië telt naar schatting 15.000 prinsen en prinsessen
Het koninklijk huis van Saoedi-Arabië telt naar schatting 15.000 prinsen en prinsessen. Saoedische prinsen worden verondersteld een klein deel van het land of van de overheid te controleren, maar er zijn gewoonweg te weinig vrije posities om ze alle werk te geven. Het gros krijgt dus een toelage van 19.000 euro per maand en wordt gevraagd daar iets nuttigs mee te doen. Bader maakte zijn fortuin naar eigen zeggen een fortuin in de vastgoedsector. Hij is ook erg actief in de telecomindustrie. Maar dat hij de echte koper van het werk zou zijn, lijkt onwaarschijnlijk.