Is Trumps schoonzoon Kushner de volgende domino die valt?

Donald Trumps voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn heeft vrijdag toegegeven dat mensen die deel uitmaakten van de top van Trumps overgangsteam ‘hem [in december] opdroegen contact te zoeken met Russische officials’. Flynn gaf tegenover een rechter ook toe gelogen te hebben tegenover de FBI. De aanklacht vormt onderdeel van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Jared Kushner

Verschillende bronnen melden nu dat een van de ‘mensen die deel uitmaakten van Trumps overgangsteam’ en ‘hem opdroegen contact te zoeken met Russische officials’ Trumps schoonzoon en ‘senior adviser’ Jared Kushner zou zijn.

Kushner – die van joodse afkomst is en door Trump is opgedragen om een vredesplan voor de Israelisch-Palestijnse kwestie uit te werken – zou in de laatste dagen van de administratie Obama hebben getracht de steun van een reeks landen te krijgen om een voor Israël nadelige resolutie bij de VN uit te stellen of ongedaan te maken tot na de machtsoverdracht. Onder die landen bevond zich ook Rusland Daarvoor moest Flynn worden ingeschakeld.

Indien dit bevestigd wordt komt speciaal-aanklager Robert Mueller steeds dichter bij de figuur van Donald Trump zelf en van zijn familie.

Waarom loog Flynn tegenover de FBI?

Steeds meer politieke analisten vragen zich af waarom Trump de voorbije maanden zo veel moeite heeft gedaan om Flynn te verdedigen en te beschermen. Maar, belangrijker nog, waarom loog Flynn onder ede tegenover de FBI?

Toen Trumps voormalig campagneleider Paul Manafort eind oktober werd aangeklaagd, werden de aanklachten tegen hem  door het Witte Huis afgedaan als ‘zaken die zich hadden voorgedaan vooraleer hij voor Trump begon te werken’.

Manafort wordt 12 aanklachten ten laste gelegd, waaronder samenzwering tegen de Verenigde Staten, belastingontduiking, het witwassen van geld, valsheid in geschrifte en het niet melden van lobby-activiteiten voor buitenlandse mogendheden.

Een ander lid van Trumps transitieteam -George Papadopoulos – pleitte eerder al schuldig voor liegen tegen de FBI. Hij werd door de president weggezet als ‘een derderangs vrijwilliger, die nu een leugenaar blijkt’.

Maar Flynn werd door Trump altijd verdedigd. Trump vroeg FBI-directeur James Comey zelfs om het onderzoek naar zijn voormalige veiligheidsadviseur te beëindigen. Comey ““ die later door Trump ontslagen werd ““ was dermate verbouwereerd door Trumps vraag dat hij het gesprek na afloop documenteerde en de nota’s aan hooggeplaatste FBI-officials toonde. Het was Comey’s ontslag dat uiteindelijk leidde tot de benoeming van een speciaal-aanklager om de zaak uit te spitten.

ABC News: “Flynn bereid te getuigen tegen Trump”

Volgens de nieuwszender ABC zou Flynn bereid zijn gevonden tegen de president te getuigen. Trump zou kort na de verkiezingen Flynn hebben gevraagd als ‘sleutelfiguur te fungeren met betrekking tot Rusland’ en persoonlijk Russische officials te benaderen ‘om samen strategieën te ontwikkelen om de Islamitische Staat te bestrijden’. Dat is zeker geen misdaad. Vraag is waarom er over gelogen moest worden?