Wat verklaart ons probleem met vrouwelijk okselhaar? Seks…

Dat mannen okselhaar hebben, zijn we gewend. Bij vrouwen daarentegen roept het veelal afkeer op. De Amerikaanse psychologe Breanne Fahs probeert in een studie de vrouwelijke afkeer voor hun eigen okselhaar en voor dat van andere vrouwen te kwantificeren.

  • Uit een eerste enquête bleek dat vrouwen het scheren van hun okselhaar als een persoonlijke keuze en klein ongemak beschouwen. De idee van lichaamshaar vinden ze walgelijk.

  • Voor een tweede experiment lieten studenten hun oksel- en beenhaar tien weken lang groeien. Ze hielden er een dagboek over bij. Onderzoeksparticipanten bleken zich gedurende het experiment lelijk, vuil en onverzorgd te voelen. Ze werden daar ook meermaals op geattendeerd door hun partners, vrienden en familieleden.

Seksisme

Volgens Fahs illustreert dit het alomtegenwoordige seksisme in onze maatschappij. De vrouwelijke scheercompulsie zou bewijzen dat vrouwen patriarchale idealen over vrouwelijkheid geïnternaliseerd hebben. Doch volgens Lisa Miller van New York Magazine zijn er betere verklaringen mogelijk:

  • Hygiëne is een factor aangezien bacteriën zich verspreiden in ongewassen okselhaar, dat op termijn hevig kan beginnen stinken. Dit kan echter niet de voornaamste reden zijn. Het is immers cultureel aanvaard voor mannen om hun okselhaar au naturel te houden en dagelijkse douches of baden zijn in het Westen cultureel volledig geïntegreerd.

  • Mensen verloren gedurende hun vroege evolutie hun huidhaar omwille van twee redenen: het was te warm op de Afrikaanse vlaktes en haar is een broeihaard voor bacteriën. Okselhaar verdween niet omdat het bescherming biedt tegen pijnlijke wrijving tussen de arm en de borst, maar onze afkeer voor het haar is wel blijven bestaan.

  • Okselhaar verspreidt feromonen met individuele geurtjes (bedoeld om aanwezigheid, beschikbaarheid en vruchtbaarheid te signaleren). Lichaamsgeur speelde vroeger ““ en nu nog steeds ““ een cruciale rol in de seksuele selectie. De gedachte aan seks wekt echter zowel verlangen als afkeer op omdat het mensen herinnert aan hoe gevaarlijk seks wel kan zijn. Seks met de verkeerde persoon kan dodelijk zijn en hypothekeert de genen van het nageslacht. Door onvruchtbaarheid en ziekte bijvoorbeeld.

Okselhaar staat haaks op de westerse idee dat seks iets leuks is

Miller vat dit laatste inzicht als volgt samen:

“Okselhaar signaleert seks omdat het groeit gedurende de puberteit. Ook omdat het één van de eerste tekenen is van volwassenheid en vruchtbaarheid. Tenslotte omdat het seksuele geurtjes verspreidt. Dit herinnert mensen aan het gevaar van seks. Wat hen er afkerig van maakt en verklaart waarom we het wegscheren. Okselhaar staat haaks op de westerse idee van seks als iets leuk, aangenaams, onschuldigs en ongevaarlijks. Helemaal tegenovergesteld aan de evolutionaire waarheid.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20