De Croo lanceert nieuwe vorm van ontwikkelingssamenwerking: pas betalen als er resultaten zijn

In Bamako, Mali, is de hitte verzengend, het lokale centrum voor prothesen overvol door het Belgische bezoek en de micro voor de speech van de minister van Ontwikkelingssamenwerking  Alexander De Croo (Open Vld) werkt niet.

Maar het zal De Croo worst wezen. Hier, in Afrika, lanceert hij voor het eerst z’n ‘impactbond’. Dat is steun voor ontwikkelingssamenwerking die verbonden is aan resultaten. “Een radicaal andere manier om naar ontwikkelingssamenwerking te kijken. Maar heel veelbelovend”, zo zegt hij zelf. article photoDe Croo is mee met premier Charles Michel (MR), die daarna doorreist naar de EU-Afrikatop in Ivoorkust. Het eerste project gaat over centra voor prothesen, die hij wil opzetten. Hier in Mali is er één, maar er volgt er onder meer ook nog één in Congo. En het Rode Kruis, de partner in dit project, moet daarbij z’n doelstellingen halen. Lukt dat, dan betaalt België ruime subsidie. Maar lukt het niet, dan krijgen ze maar 60 procent van hun geld.

België als voorloper

België is daarbij een radicale vernieuwer, het systeem is nog nooit eerder zo toegepast. De liberaal is daarbij best trots, dat hij als eerst land zo’n ‘impactbond’ lanceert. Een niet zo evidente formule, want het is alsof je letterlijk ‘investeert’ in ontwikkelingssamenwerking. Private investeerders moeten eerst geld in een project stoppen. En het is dan de Belgische overheid die voorwaarden afspreekt, in dit geval voor de revalidatiecentra voor mensen die ledematen verloren hebben. “Als de impact 80 procent hoger ligt dan bij normaal project, dan betalen we 7 procent rendement bovenop hun investering terug. Bij een compleet drama, waarbij het project in wezen is mislukt, betalen we maar 60 procent van het investeringsbedrag terug”, zo zegt De Croo. In totaal investeert België zo 28 miljoen in de impactbond.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20