“Trump verklapte geheime Mossad-missie aan de Russen”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in mei aan Russische officials details vrijgegeven van een geheime Israëlische missie. Die waren er in geslaagd een cel van de Islamitische Staat binnen te dringen in Syrië. Dat schrijft het magazine Vanity Fair op basis van een reconstructie met 2 experts inzake Israëlische geheime operaties.

Elite-eenheden van de Israëlische anti-terreureenheid Sayeret Matkal en leden van de Mossad waren er in een nachtelijke missie in geslaagd in het hart van de Islamitische Staat in Syrië afluisterapparatuur te installeren. Zo hadden ze informatie gekregen waaruit moest blijken dat IS bommen had ontwikkeld die in laptops konden worden geplaatst. Die bommen konden door de veiligheidsdiensten op luchthavens niet worden ontdekt.

Trump zou die die uiterst gevoelige informatie dan in het Witte Huis hebben gedeeld met een Russische delegatie. Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken en de toenmalige Russische ambassadeur in Washington, Sergei Kislyak, bezochten Trump daags na het ontslag van FBI-baas James Comey.

[media-credit name=”AFP PHOTO / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / HO” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

Laptopverbod op vliegtuigen uit het Midden-Oosten

Het was aan de hand van die informatie dat de regering Trump en de Britse regering besloten om laptops en andere elektronica te verbieden op vliegtuigen die uit het Midden Oosten kwamen. Dat verbod zou 4 maanden worden gehandhaafd.

Trump deelde die informatie met de Russen zonder de Israëli’s daarvan op de hoogte te brengen of hun toestemming te vragen. Volgens Vanity Fair gaat het om een schending van de Israëlisch-Amerikaanse vertrouwensrelatie. Israël vreest dat de Russen die informatie zullen delen met hun bondgenoten in Iran.

Al in januari doken berichten op als zou de regering Trump geheime informatie die ze vanuit Israël krijgt eventueel met de Russen en in een tweede tijd met Iran delen. Barack Obama had de joodse staat gewaarschuwd om na de inauguratie van Trump op 20 januari voorzichtig te zijn met het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan het Witte Huis en de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Wat Trump deed is op zich niet illegaal

Wanneer een land over gevoelige informatie (‘highest level of classification ‘) beschikt dat wordt aangereikt door een bron uit een ander land worden bondgenoten verondersteld die informatie en de bron geheim te houden. Dat Trump dit niet deed is niet illegaal, maar het kan de relatie met en de toegang tot de belangrijke bron verstoren en die bron in gevaar te brengen. Volgens een Amerikaanse veiligheidsexpert kunnen de Russen nu de Amerikaanse bron en diens technieken identificeren. “Ik denk niet dat de Russische spionagedienst daar moeite mee zou hebben.”

Volgens Al-Jazeera is er twijfel over de bron. Het zou geen Israëlische, maar een Jordaanse agent zijn die de Amerikanen de betrokken informatie bezorgde, die dan aan Rusland werd doorgespeeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20