Financiering Islamitische Staat: gerecht valt binnen bij GBL en Lafarge

In Brussel heeft een speciale politie-eenheid een inval gedaan bij een vestiging van de Franse betonproducent Lafarge. Dat laat het federaal parket weten in een persbericht. Ook is een huiszoeking verricht in de kantoren van GBL, de holding die eigendom is van de Waalse miljardair Albert Frère. GBL is een belangrijke aandeelhouder van de Franse bouw- en grondstoffenmultinational LafargeHolcim.

Vorig jaar al publiceerde de Franse krant Le Monde het verhaal van de Frans-Zwitserse betongigant Lafarge – tegenwoordig LafargeHolcim -, die ervan wordt verdacht de terreurgroep IS gefinancierd te hebben tijdens de burgeroorlog in Syrië en Irak. Lafarge zou tussen 2013 en 2014 geld hebben betaald aan de terreurorganisatie om de productie van zijn cementfabriek in Jalabiya, in het noorden van Syrië, tijdens de oorlog niet te onderbreken. De CEO van het bedrijf stapte eerder dit jaar op toen uit een intern onderzoek bleek dat er aan gewapende groepen in Syrië geld betaald werd “om de fabriek in het land draaiende te houden”. De conclusie van het onderzoek luidde dat er “significante beoordelingsfouten” gemaakt waren.

Honderdduizenden tot miljoenen euro’s

Het is niet precies geweten hoeveel geld er van Lafarge naar de terreurgroepering ging, maar er wordt over honderdduizenden tot miljoenen euro’s gesproken. LafargeHolcim is één van de grootste en belangrijkste cementproducenten ter wereld. Vanmorgen zijn speurders tegelijkertijd binnengevallen op adressen in België en in Frankrijk. Ook in Parijs vonden er een huiszoeking plaats op een vestiging van de betongigant. Of er in Brussel of Parijs ook documenten geconfisceerd werden, is niet geweten. Er werd in België niemand gearresteerd in verband met de zaak, meldt de VRT.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20