Waarom het Westen moet tussenkomen in Jemen

In Jemen heerst sinds 2015 een burgeroorlog. Het armste land in het Midden-Oosten staat volgens de Verenigde Naties aan de vooravond van de ‘ergste hongersnood in decennia’.

De westerse landen lijken in deze omstandigheden niet bereid te zijn om in Jemen tussen te komen. Maar ze zouden dat op zijn minst moeten overwegen om veiligheidsredenen. Dat zegt politicoloog en onderzoeker Laurent Bonnefoy in een interview op de site Franceinfo:

“De oorlog sleept nu al drie jaar aan. De prijs die daarvoor in mensenlevens is betaald – 8.600 slachtoffers –  is laakbaar, net als de instemming en medeplichtigheid van de grote internationale mogendheden.

[“¦] Maar er speelt ook een belangrijk veiligheidsaspect: Jemen herbergt een aantal jihadistische groeperingen. Het is vanuit een basis van de terreurgroep Al-Qaïda in dat land dat de aanslag op het Franse satirische magazine  Charlie Hebdo werd beraamd.

De burgeroorlog versterkt deze groeperingen. Hun organisatiecapaciteit maakt het meer dan waarschijnlijk dat – naast de al bestaande migratoire druk – hieruit straks ook opnieuw een vorm van geweld in Europa belandt.

En daarom is de onverschilligheid die de westerse mogendheden in Jemen tentoonspreiden problematisch. Het is een land dat van tel is en waar we ons beter om zouden bekommeren. Eerder dan Saudi-Arabië er aan zet te laten.”

Meer
Mijn Volglijst

Minder nieuw krediet naar Amerikaanse consument in oktober

07/12/2021 20:18

(ABM FN-Dow Jones) De groei van de kredietverlening aan Amerikaanse consumenten is in oktober gematigd tot 16,9 miljard dollar, van 27,8 miljard dollar een maand eerder. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de Federal Reserve.

Economen rekenden vooraf op een toename van 25 miljard dollar voor oktober. 

Het groeitempo zakte daarmee van 7,7 procent in september tot 4,7 procent in oktober. Doorlopend krediet, zoals creditcardschulden, steeg met 8 procent, tegen 12 procent in sptember.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20