Spanje: Werkloosheid steeg in oktober nergens meer dan in Catalonië

In geen enkele Spaanse deelstaat is de werkloosheid in oktober meer gestegen dan in Catalonië. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse Ministerie van Werkgelegenheid.
Er kwamen in Catalonië bijna 15.000 werklozen bij, de grootste stijging in negen jaar. Volgens Madrid krijgt Catalonië een eerste rekening gepresenteerd voor de chaos rond zijn unilaterale onafhankelijkheidsverklaring, omdat jobcreatie politieke stabiliteit vereist. Sinds begin oktober hebben een kleine 2.000 bedrijven Catalonië verlaten.

Catalaanse politici en de vakbonden spreken eerder van een groeivertraging op de arbeidsmarkt, die in het ganse land zichtbaar is. Over de laatste 12 maanden blijft de werkloosheid in Catalonië wel dalen. Vandaag zijn in de noordelijke provincie 44.000 mensen meer aan het werk dan een jaar geleden. In totaal zit 9,45% van de Catalanen zonder werk.

Hotelsector kreeg klappen

Vooral in de hotelsector is er minder werk. Naast de politieke onrust is dit ook een gevolg van de lagere temperaturen, nadat september nog uitzonderlijk warm was. De bezetting in de Catalaanse hotels daalde tot 77%, vergeleken met 90% in dezelfde maand een jaar geleden. Twee op drie hotels in de streek geeft toe zijn prijzen reeds te hebben doen dalen, om klanten te trekken.

Uit onderstaande tabel van de krant El Paìs blijkt dat enkel in het traditioneel arme Andalusië er nog meer werklozen zijn dan in Catalonië. Rechts de toename van de werkloosheid in oktober in absolute cijfers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20