Veiling Rolex Daytona ‘Paul Newman’ brengt 17,8 miljoen dollar op

Bij het veilinghuis Phillips in New York is donderdag de legendarische Rolex Cosmograph Daytona van de in 2008 overleden acteur Paul Newman geveild. Werd verwacht dat het horloge om en bij de 10 miljoen dollar zou opbrengen, dan werd er uiteindelijk 15,5 miljoen dollar voor neergeteld, 55% meer. Daarbovenop was ook nog een commissie van 12,5% verschuldigd, voor een totaal van 17,8 miljoen dollar (15,3 miljoen euro).

Het horloge werd eind jaren zestig voor zo’n 300 dollar gekocht door Newmans echtgenote Joanne Woodward en was één van de 14.000 exemplaren van de naar de beroemde 24-urenrace genoemde Daytona. Newman was zich eind jaren zestig steeds meer op de autosport gaan toeleggen. Het horloge is een van de paar duizend exemplaren die beschikte over een ‘Exotic’-wijzerplaat in zwart-wit. Newman zou het horloge in 1984 uiteindelijk aan ene James Cox schenken, die jarenlang met zijn dochter Nell zou gehuwd zijn. Cox zou pas na Newmans overlijden begrijpen dat het model dat ondertussen de ‘Paul Newman Daytona’ was gaan heten, van grote waarde was. Op de binnenkant had Woodward de boodschap ‘Drive Carefully Me’ laten graveren.

[media-credit name=”© Phillips & co” align=”aligncenter” width=”1024″]Paul Newman Rolex Daytona[/media-credit] Werd er eind jaren 1990 nog 10.000 dollar voor betaald op een veiling, dan betaalde in mei 2016 iemand al 2 miljoen dollar. 

Nochtans bestaat het model 59 jaar na zijn lancering nog altijd. Maar wie er een wil, moet daar wel 2 jaar geduld voor oefenen, want dat is de gemiddelde wachttijd. De gewone stalen versie kost 11.400 euro. Verwacht werd dat Newmans exemplaar biedingen zou krijgen die in de vele miljoenen lopen. Tien miljoen, werd gezegd, maar de veiling klokte nog een pak hoger af. Wie het horloge koopt blijft onbekend. De bieding werd telefonisch overgemaakt en bleef anoniem. Niet enkel was het exemplaar gegeerd bij verzamelaars, er was ook al veel interesse vanuit Hollywood.

De opbrengst zal voornamelijk bij de Nell Newman Foundation terechtkomen. Die is voornamelijk actief op het vlak van organische voeding.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20