COO Ahold Delhaize: “In leveringen per drone geloof ik niet”

“Wij hebben 1.000 winkels. Wat gebeurt daar nu mee? Hebben wij nog de goede portfolio? Ik heb vastgoedcontracten die lopen over 5 à 10 jaar. Daar werken duizenden mensen in, maar hebben die binnen 5 jaar nog een job?” Die vraag stelt zich Wouter Kolk, de Chief Operations Officer voor Nederland en België bij Ahold Delhaize.

Kolk werd geïnterviewd door de Nederlandse journalisten Ernst-Jan Pfauth en Alexander Klopping over de toekomst van retail in het Amazontijdperk.

Amazon Go

Het gesprek komt eerst op de supermarkt Amazon Go, waar de klant de producten niet meer moet scannen of ook niet meer langs de kassa moet passeren.

Wel moet de consument een specifieke applicatie downloaden die in de winkel een netwerk van sensoren, gecombineerd met kunstmatige intelligentie, kan activeren. Daarbij registreert de technologie welke producten de klant uit de rekken neemt en uiteindelijk ook mee naar buiten neemt. Wanneer de klant de winkel verlaat, wordt de betaling automatisch met een account van Amazon geregeld.

Door de nieuwe formule hoeft de consument niet te vrezen voor lange wachtrijen aan een kassa of scanner. Aangezien geen personeel hoeft worden voorzien voor de bediening van de kassa’s, kan de winkel bovendien op een belangrijke kostenbesparing rekenen.

“Daar ben ik wel erg jaloers op,” zegt Kolk. “Dit is de next-level. 

” Maar wij hebben 1.000 winkels. Wat gebeurt daar nu mee? Hebben wij nog de goede portfolio? Ik heb vastgoedcontracten die lopen over 5 à 10 jaar. Daar werken duizenden mensen in, maar hebben die binnen 5 jaar nog een job?” vraagt Kolk zich af. “Al behoudt de winkel wel zijn functie van ‘instant gratification now.'”

Het grote probleem van de mobiliteit

Volgens Kolk zet ook de volgende jaren de ruk naar online bestellen zich gewoon verder. Daar maakt hij zich grote zorgen over. Over de mobiliteit dan.

“Vandaag is dat 3 à 4% van de boodschappen, maar dat gaat naar 10 a 15%. Dat heeft gevolgen voor de samenleving. Niet enkel op vlak van werkgelegenheid in winkels, maar ook voor het verkeer. Want dan zit alles vast. In Nederland rijden voor elke wagen nu al 3 bestelwagens rond. Tel daar nog de duizenden vrachtwagens bij. Steden gaan op een bepaald moment de toegang tot de stad voor bestelwagens gewoon verbieden buiten welbepaalde uren. Experimenten met zelfrijdende elektrische wagens zijn volop aan de gang (Kolk vernoemt Tesla). Over dat soort problematiek denken we voortdurend na.”

In drones geloof ik al helemaal niet

Kolk ziet niet direct een oplossing voor ‘delivery’ en in drones gelooft hij al helemaal niet. “Steden zijn veel te dichtbevolkt. Er is geen meer irritant geluid dan dat van een drone. In de stad lukt het gewoon niet. Ik heb nog geen oplossing gezien. Fietsen werkt goed, maar dat is dan weer beperkt tot  de stad.”

[media-credit name=”© Screenshot Bloomberg TV” align=”aligncenter” width=”1024″]drone[/media-credit]