Vervuiling planeet kost 9 miljoen mensenlevens per jaar

De vervuiling van onze planeet kost op zijn minst 9 miljoen mensenlevens per jaar. Daarnaast zijn er ook de financiële kosten. Die lopen in de duizenden miljarden, schrijft het gerenommeerde vakblad The Lancet. De wetenschappers komen tot die conclusie  op basis van de meest complete globale analyse ooit gemaakt. De vervuiling bedreigt de overleving van de menselijke samenleving, aldus het blad.

Giftige lucht, water, bodems en werkplekken zijn verantwoordelijk voor ziektes waaraan 1 op elke 6 mensen wereldwijd sterven. Het aantal doden dat hierdoor wordt veroorzaakt is er drie keer meer van diegene die sterven aan de gevolgen van Aids, malaria en tuberculosis gecombineerd. De overgrote meerderheid van deze overlijdens vindt plaats in armere landen. In sommige van die landen – India, Chad , Madagascar – is de vervuiling de oorzaak van een kwart van alle overlijdens. Volgens de internationale onderzoekers van The Lancet remt vervuiling de economische expansie van de ontwikkelingslanden gevoelig af. Maar ook rijke landen hebben nog werk voor de boeg: de VS en Japan rangschikken in de top 10 van overlijdens door ‘moderne’ vormen van vervuiling. Denk aan luchtvervuiling door verbranding van fossiele brandstoffen en chemicaliën.

Toch is er ook goed nieuws: de onderzoekers merken de voorbije decennia een grote vooruitgang in de rijke landen. Voor hen is dit het bewijs dat het probleem kan worden overwonnen op voorwaarde dat de politieke wil aanwezig is die daarvoor nodig is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20