In Beijing heeft de Chinese leider Xi Jinping het 19de Congres van de Communistische Partij officieel geopend. 2.287 afgevaardigden zijn daar te gast om er de politieke strategie vast te leggen die de enige partij in het land de volgende 5 jaar wil gaan volgen.
Het congres zal ook partijleden benoemen op sleutelposten die vacant zijn als gevolg van de anti-corruptiecampagne die Xi Jinping de voorbije jaren heeft gevoerd. Zo moeten 12 van de 25 leden van het politieke bureau worden verkozen en 5 van de 7 leden van het permanente bureau. Tijdens het congres kan ook de grondwet worden gewijzigd, indien gewenst. In een speech die ruim 3 uur en 23 minuten heeft geduurd blikte Xi terug op de voorbije vijf jaar, maar legde hij ook de krijtlijnen van het beleid voor de volgende 5 jaar vast.
Die kunnen samengevat worden in 5 zinnen:
1. China wil het nieuwe Amerika worden. Xi weigert (in een sneer naar zijn Amerikaanse ambtsgenoot Trump) elke vorm van isolationisme en/of nationalisme en wil dat zijn land opnieuw een “leading global power” wordt, die zich bewust is van het gemeenschappelijke einddoel van de mensheid. 2. China weigert over te schakelen naar een democratie naar westers model en houdt vast aan het Chinese ‘socialisme’. 3. Xi maakte duidelijk dat Hong Kong, noch Taiwan zich ooit volledig van China zullen kunnen afscheuren. 4. Xi heeft grote plannen voor de Chinese economie. Zo wil hij het land omvormen tot een voorloper op vlak van innovatie. Ruimtevaart, transport en informatica moeten daarbij een hoofdrol gaan spelen. 5. Xi wil een ‘mooi China’: er zijn langetermijnplannen die de uitdagingen die het milieu stelt moeten beantwoorden (vooral de luchtvervuiling) en het land geluk en welvaart moeten brengen.
De machtigste man ter wereld?
The Economist waarschuwt in zijn recentste nummer dan weer voor de steeds uitbreidende macht van de Chinese leider.
“De president van ’s werelds grootste autoritaire staat drukt nu ook zijn stempel op het buitenland. Zijn greep op China is fermer dan die van eender welke van zijn voorgangers, sinds Mao. Was Mao’s China chaotische en arm, dan is Xi de dominante motor van de globale economische groei.”
“Xi mag dan al denken dat zijn machtsconcentratie over 1,4 miljard mensen ‘het nieuwe normaal’ van de Chinese politiek is. Maar dat is het niet; het is gevaarlijk. Niemand zou zo veel macht mogen hebben, want het vormt het recept voor een instabiel China ““ denk aan Mao en diens Culturele Revolutie. Het is ook het recept voor willekeurig gedrag in het buitenland. Dat is onrustwekkend, net nu de VS zich terugtrekken en een machtsvacuüm achterlaten.”
“De wereld wil geen isolationistische Verenigde Staten of een dictatuur in China. Maar de kans bestaat dat we beide krijgen.”
[media-credit name=”Fred DUFOUR / AFP” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]