Zwitsers jagen 43 kilo goud door riolen

43 kilo goud met een waarde van 3 miljoen Zwitserse frank verdwijnt jaarlijks in het rioolwater in het Alpenland. Dat blijkt uit berekeningen van het lokale onderzoeksinstituut voor water Eawag.

Het goud is veelal afkomstig uit de goudraffinaderijen in het zuidelijke kanton Ticino. In het rapport staat te lezen dat de concentratie van goud in het rioolwater op bepaalde plekken zo hoog is dat recyclage kan worden overwogen.  Maar algemeen is de concentratie zo beperkt dat recycleren weinig of geen zin zou hebben.

Zwitserland is een van de belangrijkste goudverwerkende landen. Zo’n 70% van de globale goudproductie wordt in de raffinaderijen van het land verwerkt. Ook vertegenwoordigde goud in 2016 meer dan 25% van de Zwitserse export.

De onderzoekers bestudeerden 64 waterverwerkende installaties. Ze vonden daar dat naast 43 kilo goud, jaarlijks ook nog eens 3.000 kilo zilver door de riolen wordt gejaagd. Dat zilver vertegenwoordigt een waarde van 1,4 miljoen euro. Het zou veelal afkomstig zijn uit de chemische en medische industrie.

Biljetten van 500 euro verstopten rioolpijpen

Vorige maand kwam aan het licht dat voor tienduizenden euro aan biljetten van 500 euro door een toilet waren gejaagd bij een filiaal van de Zwitserse bankt UBS in Genève. De zaak kwam aan het licht toen een loodgieter moest worden gehaald om de rioolpijpen in drie nabijgelegen restaurants te ontstoppen.