Openbaar vervoer in Marrakech introduceert 10 elektrische bussen

In de Marokkaanse stad Marrakech zijn donderdag 10 volledig elektrische autobussen in gebruik genomen. De voertuigen rijden op zonne-energie, die wordt opgewekt in een station net buiten de stad. Tegen 2019 moeten daar nog eens 20 autobussen bijkomen. In Marrakech wonen 1 miljoen mensen.

De autobussen zijn van Chinese makelij en worden uitgebaat door een Spaans bedrijf. Het project werd voor het eerst voorgesteld in november vorig jaar, toen in Marrakech de klimaatconferentie COP22 plaatsvond. Marokko wil tegen 2030 ruim 52% van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen.

In tegenstelling tot berichten in de lokale pers gaat het niet om een unicum in het Afrikaanse continent. De Franse groep Bolloré baat op de campus van de universiteit van de Ivoriaanse hoofdstad Yamoussoukro al een zogenaamde Bluebus uit. Ook in Kameroen en in de straten van de 2 grootste steden van Congo-Brazzaville rijden al elektrische bussen rond.

België

In ons land rijden voorlopig enkel in Brugge elektrische bussen. Wel kreeg De Lijn onlangs groen licht van de raad van bestuur van de Vlaamse vervoersmaatschappij om zes volledig elektrische bussen en bijhorende oplaadinfrastructuur te bestellen voor een reeks testtrajecten in Gent, Antwerpen en Leuven. Als alles vlot verloopt, zouden de bussen eind 2019 moeten rijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20