Megafusie Siemens-Alstom moet Europa toelaten te concurreren met China

Europa staat op het punt een megabedrijf te creëren in de productie van treinstellen. De fusie tussen de Franse producent van hogesnelheidstreinen Alstom en de spoorwegdivisie van het Duitse conglomeraat Siemens is rond. Het fusiebedrijf wil op die manier de concurrentie aangaan met het Chinese CRRC.

Siemens was eerder al in onderhandeling met het Canadese Bombardier, maar die gesprekken liepen op niets uit. Siemens krijgt 50% van de aandelen van het fusiebedrijf Siemens-Alstom in handen. De hoofdzetel zou in Saint-Ouen komen, in de buurt van Parijs. De Duitsers krijgen 6 van de 11 zetels in de raad van bestuur. De dagelijkse leiding komt in handen van Henri Poupart-Lafarge, de huidige CEO van Alstom. Eind 2015 was de divisie energie van Alstom al overgenomen door General Electric, waardoor de treindivisie als enige activiteit overbleef bij de Fransen.

CRRC, de Chinese wereldleider

In 2015 waren China’s twee belangrijkste treinproducenten al gefusioneerd tot de China Railway Rolling Stock Corporation of CRRC. Dat leidde tot enorme schaalvoordelen voor de Chinezen. CRRC investeert tot 7 keer meer in Onderzoek & Ontwikkeling dan Alstom en produceert hogesnelheidstreinen die een derde tot de helft kosten van de treinstellen die in Duitsland worden geproduceerd.

De Chinezen zijn de onbetwistbare marktleiders met een globaal zakencijfer van 28,6 miljard euro en 180.000 werknemers. Het gros van dat zakencijfer wordt wel in China gegenereerd. China heeft de voorbije jaren zijn netwerk hogesnelheidstreinen gevoelig uitgebreid. Het netwerk heeft inmiddels een lengte van meer dan 20.000 kilometer. Daarmee heeft China het grootste spoornet voor hogesnelheidstreinen ter wereld. Het bedrijf startte vorig jaar een onderzoek naar de haalbaarheid van maglev-treinen (foto) die een snelheid van 600 kilometer per uur kunnen realiseren.

Toch is CRRC er de voorbije jaren ook in geslaagd grote contracten binnen te halen in het Westen, o.a. in Boston, Philadelphia en Los Angeles, maar ook in Montréal en Tsjechië.

Siemens-Alstom

De nieuwe combinatie Siemens-Alstom zal naar schatting 15 miljard euro omzetten en 60.000 werknemers tellen. Bombardier volgt op afstand met een omzet van 7,5 miljard. Als onderdeel van het fusie-akkoord wordt de eerste vier jaar niet aan de werkgelegenheid geraakt.

Danzkij de Frans-Duitse fusie willen Siemens en Alstom hun O&O-divisies samenvoegen en ook andere kosten doen dalen om effectiever te kunnen concurreren met CRRC. Het fusiebedrijf wil vooral gaan focussen op de opkomende economieën die grote projecten op stapel hebben staan.

Volgens analisten doen vooral de Fransen een goede zaak op vlak van groeimogelijkheden en waardecreatie dankzij synergieën. Siemens zal dankzij de fusie vooral zijn concurrentiepositie kunnen aanscherpen.