Erdogan: “In Duitsland en VS zijn de mensenrechten van geen tel”

EXPRESS.BE EXCLUSIVE

“De EU moet een definitieve beslissing nemen over de toetreding van Turkije tot de EU. Als ze ons weg willen moeten ze dat zeggen, eerder dan keer op keer excuses naar voren te brengen. Pas dan zullen wij onze positie bepalen. Tegen mijn land heerst een politiek embargo.”

Dat heeft de president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, gezegd op het Global Business Forum in New York, een organisatie van het persagentschap Bloomberg. Erdogan werd er geïnterviewd door John Mickletwaith, de hoofdredacteur van het gelijknamige persbureau.

We werden geboycot door Merkel en… Sarkozy

Erdogan reageerde op uitspraken van EC-voorzitter Jean-Claude Juncker. Die had gezegd dat Turkije steeds verder wegdrijft van de EU. De Turkse leider legt de schuld voor de huidige impasse opmerkelijk genoeg bij voormalig Frans president Nicolas Sarkozy en bij de Duitse bondskanselier Merkel:

“Vooraleer die aan de macht kwamen onderhandelden we met Jacques Chirac en Gerhard Schröder. Dat verliep prima. Maar toen Sarkozy en Merkel de fakkel overnamen werd het aantal vereisten voor de toetreding plots verhoogd van 15 tot 35.”

“Ik zal u iets vertellen. We wachten nu al 54 jaar op een antwoord. Weinigen weten dat, maar in 1959 werden we semi-officieel kandidaat voor toetreding tot de EU. In 1963 werden we dan officieel kandidaat. Landen die na ons hun kandidatuur stelden zijn nu al jaren lid. Is dat niet respectloos? Waar is de integriteit? We worden belogen en bedrogen.  Er is ons twee jaar geleden 3 miljard dollar beloofd in de vluchtelingenkwestie. Wat hebben we gekregen? 820 miljoen. Maar wij hebben onze beloftes gehouden. Merkel en Sarkozy hebben ons verbannen en een politiek embargo afgekondigd. Vertel dat maar aan Juncker.”

[media-credit name=”© Sarkozy.fr” align=”aligncenter” width=”1024″]Nicolas Sarkozy and Angela Merkel[/media-credit]

Erdogan: Iedereen terrorist?

Erdogan ging ook dieper in op de kwestie van de gevangen genomen journalisten in zijn land. Volgens hem gaat het niet over journalisten, maar over terroristen en dieven.

“Ze zeggen dat ze journalisten zijn, maar sommigen onder hen zijn op heterdaad betrapt terwijl ze trachtten geldautomaten leeg te roven. Anderen zijn terroristen, die bommen probeerden te leggen. Nog anderen zijn spionnen. Het is niet omdat je zegt dat je een journalist bent dat je er ook daadwerkelijk een bent. Men zegt hier in de VS dat er vrijheid van meningsuiting heerst, omdat de media Trump belachelijk kan maken zo veel ze willen. Weet u hoe ik in mijn eigen land belachelijk word gemaakt? Ik word voortdurend beledigd.”

Nog volgens de Turkse leider kunnen mensen die zich zorgen maken over de mensenrechten in zijn land, Turkije best eens bezoeken:

“In Turkije is de rechterlijke macht onafhankelijk. Dat betekent dat al die mensen die gearresteerd worden een eerlijk proces zullen krijgen. Als dat geen verschil is met Duitsland en de VS, waar terroristen vrij rondlopen en politiek asiel krijgen. Mensen van wie het bewezen is dat ze aan de gefaalde coup tegen mij participeerden, worden in Duitsland en de VS niet vervolgd, noch worden ze uitgeleverd. Integendeel, ze worden er verdedigd. In die landen zijn de mensenrechten dus van geen tel.”