‘Geklungel van ‘8 lekkende zusters’ kost Vlaanderen 180 miljoen liter drinkwater… per dag’

Elke dag gaat in Vlaanderen 180 miljoen liter drinkwater verloren door lekken in het Vlaamse waterleidingnet. Dat blijkt uit een rapport van de vereniging voor Vlaamse water- en rioleringsbedrijven Aquaflanders, dat door Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) kon worden ingekeken. De verliezen zouden oplopen tot 280 miljoen euro per jaar, geld dat de drinkwatermaatschappijen via werkingskosten doorrekenen op uw waterfactuur.

Zullen wij maar zuinig zijn, een toilet met gescheiden knoppen voor kleine en grote boodschap gebruiken, schrijft essayist Johan Sanctorum op zijn blog Acta Sanctorum:

“Als ze het zelf zeggen, zal het wel kloppen: dagelijks (!) lekt er 180 miljoen liter water weg uit het verzamelde leidingnetwerk van de acht Vlaamse drinkwatermaatschappijen, intercommunales waarvan we weten dat het gemeentelijke jackpotten zijn, die ook in stand worden gehouden omdat ze zoveel betaalde mandaten opleveren plus zitpenningen. Reken daarbij allerlei voordelen (intercommunales zijn winstgevend maar betalen geen vennootschapsbelasting), en u begrijpt dat uw waterfactuur, zoals de elektriciteitsrekening overigens, sommige lieden slapend rijk maakt en als verkapte belasting willekeurig wordt geïnd. En waarom dat ééngemaakt Vlaams nutsbedrijf nog niet voor morgen is.

Maar goed, 180 miljoen liter per dag dus. Zullen wij maar zuinig zijn, een toilet met gescheiden knoppen voor kleine en grote boodschap gebruiken, douchen in plaats van een bad nemen, en als het eens heet is natuurlijk de auto niet meer wassen. Allerlei idiote spaarzaamheidsmaatregelen worden ons door de strot geramd, terwijl de maatschappijen zelf verzuimen om hun netwerk degelijk te onderhouden. 

[…] Water is met voorsprong het kostbaarste product op deze planeet. De toekomst zal gaan over water en niets anders. Het leven is eruit ontstaan, en afgezien van de materiële noodzaak is er ook nog zoiets als respectvol omgaan met natuurlijke bronnen. Erop toezien ook dat de grote voedselconcerns zoals Nestlé en consoorten het niet privatiseren. Want het is uiteraard een politiek onderwerp, reden te meer om dat geklungel van de acht lekkende zusters met de grootste aandacht te volgen.”