Pitagone: Belgische uitvinding moet aanslagen met vrachtwagens verhinderen

Terroristen gebruiken steeds vaker bestelwagens of vrachtwagens om aanslagen te plegen. In Nice, Berlijn, Londen en nog niet zo lang geleden in Barcelona reden terroristen zo al in op mensenmenigtes. Daar is dan ook maar weinig aan te doen. “Bloembakken of betonblokken hadden niks uitgehaald tegen zo’n geweld”, legt Marc Weissberg van het Belgische bedrijf Pitagone, dat gespecialiseerd is in antiterreurmaatregelen, uit aan Het Laatste Nieuws. “Na de aanslag in Nice hebben we de koppen bij mekaar gestoken en een mobiel systeem ontwikkeld.”

Het Belgische Pitagone heeft het antwoord gevonden op terroristen die aanslagen willen plegen door met trucks of vrachtwagens op mensenmenigtes in te rijden. Pitagone is gespecialiseerd in antiterreurmaatregelen en heeft zo, onder andere, een mobiele barrière die vrachtwagens moet kunnen tegenhouden. Er wordt dan ook van over heel de wereld aangeklopt bij het Belgische bedrijf.

Flexibel systeem

“Onze filosofie is dat je nooit op voorhand weet vanwaar het gevaar komt. Dus moest het een flexibel systeem zijn”, vertelt Weissberg. De oplossing van Pitagone is een mobiele barrière, “die één persoon in een paar minuten kan opbouwen”. Die barrière zou een 7,5 ton zware vrachtwagen die aan een snelheid van 48 kilometer per uur inrijdt op de barrière moeten kunnen stoppen. Dat blijkt ook uit de indrukwekkende beelden van de testen. Het is dan ook geen verrassing dat er van overal in de wereld wordt aangeklopt bij Pitagone. “We leveren in binnen- en buitenland. Aan een razend tempo”, stelt Weissberg. “Onze barrières stonden op Roland Garros, staan aan Eurodisney in Parijs en even voor de zomer, nog vóór de crashtest, bestelde de Zweedse stad Malmö een container vol barrières.” Ook Belgische steden zoals Gent, Ieper en Bergen hebben al barrières bij Pitagone besteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20